DOBRE VIJESTI ZA PODGORICU

Crna Gora odblokirala pregovore s Evropskom unijom

Ti su pregovori mirovali od 2018. godine, do kada je otvoreno 31 od ukupno 32 pregovaračka poglavlja

Marković: Vjetar u leđa za ispunjavanje obaveza. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

24.6.2020

Predstavnici zemalja EU u radnoj grupi za proširenje podržali su u utorak prijedlog za otvaranje posljednjeg neotvorenog pregovaračkog poglavlja s Crnom Gorom te je tako za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a došlo je do deblokade pregovora o pristupanju Crne Gore.

Ti su pregovori mirovali od 2018. godine, do kada je otvoreno 31 od ukupno 32 pregovaračka poglavlja. 

Odluku  o otvaranju poglavlja 8, koje se odnosi na konkurenciju, formalno bi danas trebali potvrditi stalni predstavnici zemalja članica EU-a u Briselu, dok bi međuvladina konferencija o otvaranju Poglavlja 8 mogla bi biti održana početkom iduće sedmice.

Crnogorski premijer Duško Marković, komentirajući ovu vijest iz Brisela rekao je da je ovo veliki dan za Crnu Goru i da je zemlja potvrdila da je najperspektivnija i najbliža članstvu u Evropskoj uniji te će postati prva zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja.

- Otvaranje poglavlja 8 zapravo obilježava završetak prve faze procesa integracije u EU i daje nam vjetar u leđa da s novim elanom pristupimo ispunjavanju obaveza u narednoj, najzahtjevnijoj fazi zatvaranja poglavlja - rekao je Marković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.