PONUDA AMERIKANCA

SAD nude Hrvatskoj 12 borbenih aviona za 1,4 milijarde dolara

U taj iznos bi bila uključena logistika, rezervni dijelovi, obuke pilota i tehničara, a ugovor bi bio potpisan najranije prije narednog ljeta

Za isporuku aviona treba pričekati i do tri i po godine. Ilustracija

N. Aj. / Avaz.ba

22.9.2020

Proces nabave eskadrile borbenih aviona u Hrvatskoj privlači pažnju javnosti u cijelom regionu. U prvi plan dolazi ponuda SAD za koju navija predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Jutarnji list piše kako je Hrvatska prije desetak dana dobila četiri ponude za borbene avione, a one su stigle iz Švedske, SAD, Izraela i Francuske, a naručioci su tražili ponude za osam i 12 aviona.

Bugarska je još u februaru sklopila ugovor s američkom kompanijom "Lockhed Martin" o kupovini osam aviona F-16 block 70/72 težak 1,256 milijardi dolara. 

Za razliku od prošlog konkursa, američka strana ovaj je shvatila izuzetno ozbiljno, govore neslužbeni izvori, a mediji špekuliraju da bi Amerikanci mogli ponuditi 12 novih F-16 block 70/72 koji bi prema nekim procjenama mogli koštati 1,4 milijarde dolara.

Milanović: Navija za ponudu SAD. Arhiv

U taj iznos bi bila uključena logistika, rezervni dijelovi, obuke pilota i tehničara, a ugovor bi bio potpisan najranije prije narednog ljeta. Kako za isporuku aviona treba pričekati i do tri i po godine, a prastarim MIG-ovima 21 vijek trajanja ističe 2023. i 2024. godine, Hrvati bi od Amerikanaca vjerovatno dobili i nekoliko polovnih F-16, koji bi bili u sastavu HRZ-a u prijelaznom periodu.

Osim Amerikanaca, u igri je Izrael koji je ponudio F-16 Barak, ali nije riječ o avionima koje je Hrvatska umalo kupila prije dvije godine. Naime, Izrael ne može Hrvatskoj prodati svoju opremu kojom su nadogradili američke avione.

Francuzi su ponudili polovne Rafale, odlične avione s dva motora, a Šveđani novih 12 Gripen C/D.

Također, političke strukture u Hrvatskoj su podijeljene u lobiranju za pojedine ponuđače. Predsjednik Milanović otvoreno je na strani Amerikanaca, dok je Briselu nastrojeni premijer Plenković bliži evropskim ponuđačima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.