SASTANCI

Pahor u susretu sa Osmani pozvao na nastavak dijaloga Kosovo - Srbija

Predsjednik Slovenije ocijenio je da proces dijaloga nije jednostavan, ali da ga treba nastaviti, te da bi dobar početak napretka u dijalogu bila što brža implementacija svih postignutih sporazuma

Sastali se Pahor i Osmani. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

29.11.2021

Predsjednik Slovenije Borut Pahor pozvao je danas nakon susreta sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani na nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

PredsJednica Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Pahotom, kazala da je Kosovo konstruktivno u dijalogu sa Srbijom, ali da bi uzajamno priznanje trebalo da bude u centru ovog procesa. Međutim, prema njenim riječima, Srbija nije zainteresovana za pravno obavezujući sporazum sa Kosovom i ne poštuje do sada postignute sporazume između dvije zemlje.


Proces dijaloga nije jednostavan

- Nažalost, naš sjeverni susjed ne želi stabilan i miran zapadni Balkan, pa se služi raznim retorikama i akcijama koje destabilizuju naš region. Zbog toga se nadamo da će Evropska unija biti jasna u odnosu na Srbiju i da će nastojati da zaustavi huškačku retoriku, ali i destabilizujuće akcije ne samo u odnosu na Kosovo, već i druge zemlje u regionu - rekla je Osmani.

Dodala je i da Srbija, kroz nelegalne strukture na sjeveru Kosova, destabilizuje Kosovo, a istakla je i ruski uticaj kao prijetnju Kosovu i regionu. Istakla je da Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu nije u skladu sa kosovskim Ustavom, te da ne može imati izvršna ovlašćenja, jer bi u suprotnom država Kosovo bila blokirana, kao što Republika Srpska čini Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da Kosovo i Slovenija imaju odlične političke i ekonomske odnose i da Slovenija podržava Kosovo u procesu dijaloga sa Srbijom uz posredovanje EU. Ocijenio je da proces dijaloga nije jednostavan, ali da ga treba nastaviti, te da bi dobar početak napretka u dijalogu bila što brža implementacija svih postignutih sporazuma.


Sa sastanka. Anadolija

Politička volja

- Slovenija podržava Kosovo, podržava dijalog. Dijalog nije jednostavan, potrebno je rješavati veoma složena pitanja i vjerujem da se to na kraju može postići ako postoji politička volja. I, pošto dolazim iz Beograda, poslije razgovora sa Vučićem, u Beogradu su uvjereni da Priština nema političku volju, dok u Prištini postoji drugo mišljenje da Beograd nema političku volju. Iz svog iskustva predlažem da se ove nesuglasice prevaziđu i da se nastavi dijalog - rekao je Pahor.

Predsjednik Slovenije je, također, ocijenio da inicijativa "Otvoreni Balkan" nije alternativa pridruživanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, nego je to komplementaran proces koji pomaže lakšem rješavanju nekih problema, ali da je svjestan da suverenim država može bilo šta da predlaže.

Tokom posjete Kosovu, Pahor se sastao i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a najavljeno je i da će obići kontingent slovenačke vojske koji djeluje u operaciji NATO mirovne misije na Kosovu (KFOR).

Ovo je druga zvanična posjeta slovenačkog predsjednika Pahora Kosovu ove godine. On je održao sastanke sa rukovodiocima kosovskih institucija i 13. maja ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.