KONAČNA ODLUKA

Plenković: Hrvatska će zatvoriti vazdušni prostor za ruske avione

Govoreći o slanju vojne opreme, premijer je pojasni da se radi o zaštitnoj, ali i o određenoj drugoj opremi, kako bi se odgovorilo na ukrajinski zahtjev

H. J. I.

28.2.2022

Andrej Plenković. Reuters

Hrvatska Vlada će na sjednici u ponedjeljak zatvoriti hrvatski vazdušni prostor za avione ruskih kompanija i donijeti odluku o slanju vojne opreme Ukrajini. Hrvatske vlasti nemaju službenih informacija o odlasku dobrovoljaca u Ukrajinu u borbu protiv ruske agresije.

Vlada je pripremila paket mjera koje se odnose na krizu izazvanu ruskim napadom na Ukrajinu, koje će biti predstavljene na sjednici Vlade u ponedjeljak, poručio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon koordinacijskog sastanka u zgradi hrvatske Vlade u Zagrebu.

Govoreći o slanju vojne opreme, Plenković je pojasnio kako se "radi o zaštitnoj, ali i o određenoj drugoj opremi, kako bi se odgovorilo na ukrajinski zahtjev".

Na molbu da pojasni radi li se i o oružju, Plenković je odgovorio kako "se radi i na tom segmentu."

- Ukrajina je zatražila pomoć svih članica EU, vidite da se te odluke donose. Ministarstvo odbrane je dalo jedan prijedlog oko kojeg mislim da ćemo se najkasnije sutra usaglasiti, a o tome ćemo obavijestiti i predsjednika Milanovića - kazao je Plenković.


Svaki odlazak u Ukrajinu je akt pojedinca

Na pitanje da prokomentiriše medijske napise o odlasku dobrovoljaca iz Hrvatske u Ukrajinu kako bi se na strani legalnih vlasti boriti protiv ruskih agresora, on je odgovorio da Vlada o tome nema detaljnih informacija.

- Svaki odlazak u Ukrajinu je akt pojedinca. Oni tamo odlaze na vlastitu odgovornost - kazao je. Prema pisanju hrvatskih medija, više hrvatskih dobrovoljaca već je stiglo u Ukrajinu, a još ih planira otići.

Plenković je negativno odgovio na pitanje – je li Hrvatska učestvovala u vojnoj obuci u Ukrajini.

- Mi imamo saradnju, ali ne tog tipa. Mi smo već 2014. godine prihvatali ukrajinske ranjenike na rehabilitaciju i ukrajinsku djecu, i to ćemo činiti i dalje - pojasnio je. Hrvatska ne planira povlačiti svog ambasadora iz Moskve niti protjerivati ruske diplomate, odgovorio je Planković na novinarsko pitanje.

Na pitanje da komentariše rusko stavljanje nuklearnog naoružanja u pripravnost, hrvatski premijer odgovorio je kako "mi smatramo da je ova eskalacija agresije na Ukrajinu neprihvatljiva i ničim izazvana."

- Nije postojala niti jedna indicija da bi Ukrajina na bilo koji način ugrožavala Rusiju, ili pak preduzimala neke aktivnosti na području dvije pobunjeničke regije Donbasa. Ja ne vidim nijedan pretekst koji bi nekome informiranom ili razumnom mogao dati argument da se tu radi o nekoj preventivnoj akciji ili da se nešto prijetilo. Mi ne vidimo ništa od toga, nego samo vrlo veliku, hladnu, sračunatu agresiju na hrvatsku teritoriju - kazao je hrvatski premijer.


U Hrvatsku stigle 63 izbjeglice iz Ukrajine

Direktor Civilne zaštite Hrvatske Damir Trut izjavio je u nedjelju da su u Hrvatsku ušle 63 ukrajinske izbjeglice, a da se osim prihvatnih centara u Osijeku i Zagrebu, planira uspostava i trećega na granici s Mađarskom. Istaknuo je da je za sada pripremljeno oko 2.000 ležajeva, što je dovoljno za prve aktivnosti.

- Od njih 63 koliko ih je ušlo u Hrvatsku, najviše ih se smješta na njima poznatim lokacijama, kod prijatelja, njihovih porodica ili u njihove objekte - rekao je.

U Motelu Plitvice zasada je ostalo petero Ukrajinaca, kazao je dodavši da Hrvatska ima dovoljno objekata za prihvat izbjeglica. Osim objekata u državnom vlasništvu i vlasništvu jedinica lokalne samouprave smještaj su ponudili brojni građani, ali i hotelski kompleksi u privatnom vlasništvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.