NA SJEDNICI VLADE

Plenković zgrožen izjavom Milanovića: Hrvatska nastavlja davati snažnu podršku Ukrajini

Hrvatska država odlukama Hrvatske vlade Ukrajinu vojno, ne samo financijski, humanitarno, politički i diplomatski, podržava već mjesecima, naglasio je hrvatski premijer

Plenković: Reagirao na izjave Milanovića. Pixsell

E. Ć.

19.10.2022

Ne radi se o ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, o dolasku rata u Hrvatsku, radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti Evropske unije kroz misiju pomoći treniranja ukrajinskih instruktora, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Plenković je podsjetio kako se jučer kao jedan od šefova država i vlada obratio Vrhovnoj Radi Ukrajine pri čemu je iskazao podršku i solidarnost Hrvatske u borbi za teritorijalnu cjelovitost ukrajinskog teritorija i slobodu ukrajinskog naroda.

- Ako neko razumije situaciju u kojoj su Ukrajina i ukrajinski narod danas, to razumije Hrvatska i hrvatski narod, stoga ćemo davati snažnu podršku i dalje - poručio je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što će prvi parlamentarni sastanak Krimske platforme biti održan iduće sedmice u Zagrebu, ocijenivši kako je jasna hrvatska pozicija o kršenju međunarodnog prava i svih načela multilateralizma koje je proteklih desetak mjeseci kršila Rusija.


Osvrnuo se i na jučer izrečene komentare predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je poručio kako kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH neće dozvoliti obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, pri čemu je Milanović to ocijenio kao nepotrebno uvlačenje Hrvatske u ratni sukob.

- Hrvatska država odlukama Hrvatske vlade Ukrajinu vojno, ne samo financijski, humanitarno, politički i diplomatski, podržava već mjesecima - istakao je premijer.

Evropska unija je u procesu osnivanja EU misije pomoći Ukrajini, podsjetio je Plenković, kao i da je hrvatski ministar vanjskih poslova, uz još 20 država EU članica, izrazio spremnost Hrvatske da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika.

- Uz Hrvatsku, još je dvanaest zemalja iskazalo spremnost da ta obuka bude na teritoriju njihovih zemalja. Izražavam zgroženost reakcijama predsjednika Republike, a još više njegovih trabanata po Saboru koji razotkrivaju svoje proruske stavove - ocijenio je premijer Andrej Plenković.

- Ovdje se ne radi o ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, o dolasku rata u Hrvatsku, radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti Evropske unije kroz misiju pomoći treniranja instruktora - zaključio je Plenković.

Vlada Hrvatske i dalje će biti na pravoj strani prava, historije i morala, poručio je te dodao kako takve izjave štete reputaciji Hrvatske na međunarodnom nivou.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.