GLOBUS

Pens najavio otvaranje ambasade u Jeruzalemu do kraja 2019.

Fena

22.1.2018

Potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence) je rekao u izraelskom parlamentu da će američka ambasada iz Tel Aviva biti prebačena u Jerusalem do kraja 2019. godine, prenosi AFP. 

Pens je u Knesetu dobio veliki aplauz kada je objavio da će sporna Trampova odluka biti provedena prije nego je to najavljeno. Pens je prvi američki potpredsjednik koji je govorio u Knesetu.

- SAD su odabrale faktičko stanje ispred fikcije. To je jedini pravi temelj za pravdu i trajni mir. Jeruzalem je glavni grad Izraela. U narednim sedmicama, naša administracija će predstaviti plan za otvaranje ambasade u Jeruzalemu. Ona će biti otvorena do kraja naredne godine - rekao je Pence.

Prethodno je izraleski premijer Benjamin Netanjahu iznio hvale na račun američkog gosta te zahvalnost zbog poteza američkog predsjednika Trampa. Palestinci se protive ovom američkom potezu tvrdeći da on krši međunarodno pravo i rezolucije UN. Oni su također zaključili da SAD više ne može biti posrednik u mirovnim razgovorima.

Glavna arapska stranka u izraelskom parlamentu je tražila bojkot Pensa, a njihov vođa Ajman Odeh, ga je nazvao „opasnim rasistom“. Palestinsko rukovodstvo je ranije odlučilo da otkaže dobrodošlicu američkom zvaničniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.