ANALIZA Novi državni sekretar SAD

Ko je Majk Pompeo: Tvrd prema Iranu, Snoudenu i protiv abortusa

Vijesti.me
13.03.2018 19:15

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Majk Pompeo (Mike Pompeo), kojeg je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) danas najavio kao novog državnog sekretara umjesto Reksa Tilersona (Rex Tillerson), važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Sjeverne Koreje među Trampovim najbližim saradnicima.

Pompeo (54), koji redovno izvještava Trampa o obavještajnim pitanjima, minimalizirao je značaj razmjera ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016., istaknuvši da Moskva decenijama nastoji da utječe na izbore u SAD, navodi Reuters. 

U februaru, Pompeo je branio razgovore koje je tog mjeseca u sjedištu CIA-e imao s ruskim obavještajnim šefovima.

Kao i Tramp, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamjenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, a u oktobru je rekao da se Iran "nemilosrdno trka za prevlast u regionu".

Na čelu CIA-e, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupljanju podataka o komunikacijama Amerikanaca.

U autorskom članku objavljenom 2016. pozvao je na sakupljanje "podataka o podacima" u vezi s telefonskim komunikacijama u SAD i kombiniranje tih podataka s informacijama o finansijama i načinu života kako bi se oformila jedinstvena baza podataka.

Prije nego što je u januaru došao na čelo CIA-e, Pompeo je bio konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kanzasa.

Pompeo je jednom rekao da bi Edvard Snouden (Edward Snowden), bivši pripadnik Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koji je pustio u javnost tajne podatke i koji sada živi u Rusiji, za ono što je učinio trebao biti osuđen na smrtnu kaznu.

- Trebalo bi ga vratiti iz Rusije, a mislim da bi odgovarajući ishod bila smrtna kazna zbog toga što je moje prijatelje, svoje prijatelje koji danas služe u vojsci, izložio ogromnom riziku zbog informacija koje je ukrao i potom predao stranim silama - rekao je Pompeo.

Budući državni sekretar, koji je evanđelistički hrišćanin, je protiv pobačaja pa čak i u slučajevima silovanja i incesta, navodi AP, a dopustio bi ga samo u slučaju da je majčin život u opasnosti. Pompeo je također glasao protiv planiranog roditeljstva, nazvavši ga "najvećim komercijalnim trgovcem abortusa u SAD". Smatra da država ne smije finansirati prakticiranje abortusa, podsjeća hrvatski Express. 

Inače, Pompeo je penzionirani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, navodi britanska agencija.

Tramp je danas objavio da će novi državni sekretar biti šef CIA-e Majk Pompeo, a da na njegovo mjesto dolazi Đina Haspel (Gina). 

- Majk Pompeo, direktor CIA, postat će naš novi državni sekretar. On će odraditi fantastičan posao. Hvala Reksu Tilersonu za njegovu službu. Đina Haspel postat će nova direktorica CIA-e i prva žena na tom mjestu. Čestitke svima - napisao je Tramp na Twitteru.

NA VRH