NAUČNIK Fenomen Hokingovog zračenja

Posljednja želja Stivena Hokinga

kurir.rs
14.03.2018 17:30

Čuveni naučnik Stiven Hoking (Stephen Hawking), koji je preminuo jutros u 76. godini, više puta je napomenuo šta bi želio da mu piše na grobu.

On je želio da na nadgrobnoj ploči bude ugravirana tzv. Hokingova jednačina.

Ona sadrži najvažnije dijelove njegovog najvažnijeg otkrića, iskazuje ideju koja je potom definirala čitav Hokingov rad - da crne rupe nisu zapravo potpuno crne jer emitiraju zrake koji su postali poznati kao "Hokingova radijacija".

To saznanje dovelo je do novog razumijevanja ne samo crnih rupa, već načina na koji univerzum raste i mjenja se tokom vremena.

Sve to se može objasniti ovom jednačinom:

S predstavlja entropiju, kompliciran, ali važan dio crnih rupa. To je na neki način mjera koja predstavlja koliko haosa i neravnoteže je prisutno u sistemu. Ponekad se pored tog slova piše i oznaka "BH", koja označava inicijale Stivena Hokinga i Džejkoba Bekenstajna koji je, također, dosta radio na izučavanju crnih rupa.

Ostatak jednačine pomaže da se izračuna entropija. Oznaka h je Plankova konstanta, važna u kvantnoj mehanici; G je Njutnova konstanta važna za razumijevanje gravitacije; A se odnosi na područje horizonta događaja; c je brzina svjetlosti, a k Blokmanova (Bolcman) konstanta, koja objašnjava kako je energija povezana s temperaturom.

Ono što je zanimljivo, a tiče se Hokingovog zračenja, jeste da to predstavlja fenomen koji spaja kvantnu mehaniku i gravitaciju i kamen je spoticanja u stvaranju “teorije svega” koja je najveći san i cilj moderne fizike. Svaka nova teorija u fizici koja pretendira da bude “teorija svega” mora prvo objasniti fenomen Hokingovog zračenja da bi imala izgleda da uspješno pomiri kvantnu mehaniku s teorijom relativnosti.

Hoking je sam objasnio kako je došao do ove formule.

- Pitao sam se da li postoje atomi čiji je nukleus mala primordijalna crna rupa, formirana na samom početku postanka univerzuma? Kako bih odgovorio na ovo pitanje izučavao sam kako bi kvantna polja raspršila crnu rupu, a očekivao sam da će dio talasa biti apsorbiran, a ostatak raspršen. Međutim, na moje veliko iznenađenje, saznao sam da je bilo emisije iz crne rupe. U prvi mah sam pomislio da se radi o mojoj grešci. Ono što me  uvjerilo da je to istina jeste da je ta emisija bila tačno ono što je bilo potrebno da se utvrdi polje horizonta događaja s entropijom crne rupe - rekao je Hoking 2002. godine, na proslavi svog 60. rođendana.

NA VRH