PRIJETNJE ILI PREVARE

Velika Britanija: Škole dobile prijetnje da će biti pucano u učenike nakon nastave

Index.hr

28.3.2018

Velikom Britanijom zavladala je panika kada je na mail adrese škola diljem zemlje stigla poruka kako će učenici koji napuste zgradu "biti srušeni ili će u njih biti pucano". Iako se radi o lažnoj prijetnji, škole i policija su je shvatile ozbiljno, piše Mirror.

Škole su zaključale ulazna vrata, osiguravaju ih policajci, a roditelji dolaze po djecu kako bi ih sklonili s ulice. Najveća panika stvorila se u školama u Londonu, Durhamu i Kembridžu.  

U poruci je prijetnja djeci koja izlaze iz škole

Prema pisanju medija, mail poruka je stigla u prijepodnevnim satima. U poruci je prijetnja da će automobil oko 15.15 voziti ispred škole kada izađu učenici i što je moguće više njih udariti.  

  - Ako ih pokušate evakuirati, vozač će izaći i pucati na bilo kojeg učenika koji pokušava pobjeći - nastavlja se u poruci. 

- Imate izbor, možete zanemariti ovu poruku i riskirati živote učenika za koje tvrdite da vam je stalo ili možete slušati ono što govorimo - nastavlja se u mailu potpisanom s "Vaš tim PI3x13t". 


Odgovarajući na prijetnje u Plimutu, portparol policije kazao je: "Svjesni smo niza zlonamjernih mailova školama u Devonu i Kornvalu, kao i diljem zemlje. Utvrđujemo činjenice kako bismo saznali ko je odgovoran za novonastalu situaciju. Policija prijetnje uzima veoma ozbiljno, alarmirana je javnost, a policijski resursi su preusmjereni na otkrivanje počinitelja." 


Blokirani ulazi i izlazi iz zgrade

Osnovna škola "Marlbrou" u Plimutu je jedna od 12 škola koja je dobila poruku na mail. - Slijedili smo proceduru za ovakve situacije, pozvali policiju, a zatim blokirali ulaz i izlaz iz škole tako da su sva djeca na sigurnom unutar zgrade škole. Čekamo daljnje upute kako bismo učenike pustili s nastave - kazala je direktorica te škole Rejčel Samers (Rachel Summers).

- Jutarnja smjena je, prema uputi iz policije, ostala duže u školi, poslijepodnevna je obaviještena da ostane kod kuće - dodala je.

Roditeljima jedne škole u Plimutu rečeno je da djeca neće biti puštena iz škole zbog "terorističke prijetnje". 

Iako Pomorska akademija u Plimutu nije dobila prijetnju mailom, pozvala je učenike i roditelje na oprez.

Svi roditelji upozoreni su na opasnost i pozvani da slijede upute koje imaju od škole u kojima su njihova djeca. 

Policija je izvijestila o nizu dojava koje se odnose na lažne prijetnje te da ih trenutno tretira kao prevare. 

U istragu cijelog slučaja uključila se i Nacionalna agencija za kriminal. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.