NAPADI

Sirijska vojska optužila SAD za bombardiranje na istoku zemlje

Index.hr

18.6.2018

Sirijski državni mediji, pozivajući se na vojni izvor, rano u ponedjeljak prenose kako je koalicija predvođena SAD bombardirala jedan od sirijskih vojnih položaja na istoku zemlje, pri čemu je poginuo zasad još nepoznat broj ljudi.

Napad se dogodio u al-Harri, jugoistočno od Albu Kamala. Još uvijek nema detalja o broju povrijeđenih i poginulih.

Zapovjednik vojnog saveza koji podržava predsjednika Bašara al-Asada otkrio je da su "vjerojatno američki" dronovi bombardirali položaje iračkih frakcija između Albu Kamala i Tanfa, kao i sirijsku vojsku.

Zapadni savez podržava arapske Sirijce i Kurde koji se sjeveroistočno od Albu Kamala bore protiv ISIL-a.

Asad: SAD je okupator u Siriji

Sirijska vojska je uz pomoć iranskih paravojski, Hezbollaha i grupa iz Iraka prošle godine protjerala ISIS s tog područja, no džihadisti su od tada tamo izveli nekoliko napada.

U Tanfu, mjestu jugozapadno od Albu Kamala, u pustinji blizu granice s Jordanom i Irakom, smještene su i američke snage.

Asad je prošle sedmice rekao da SAD smatra okupatorskom silom u Siriji i da "podržava bilo kakav čin otpora, bilo to protiv terorista ili okupatorskih sila, nevezano za njihovu nacionalnost".

Američka vojska odbacila je tvrdnje sirijskih državnih medija.

-Nijedan dio američki predvođene koalicije nije izveo napad u blizini Albu Kamala - izjavio je glasnogovornik američke vojske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.