GLOBUS

Silovanje i ubistvo koje je šokiralo Indiju: Sud potvrdio smrtne kazne trojici muškaraca

Index.hr

9.7.2018

Indijski vrhovni sud odbio je žalbu trojice muškaraca osuđenih na smrt zbog grupnog silovanja i ubistva studentice u Deliju 2012. godine, javlja BBC. 

Vinaj Šarma, Pavan Gupta i Mukeš Sing žalili su se na odluku suda iz 2017. godine kojom je potvrđena smrtna kazna za brutalno grupno silovanje i ubistvo studentice Joti Sing Pandej, koje je šokiralo cijelu državu i dovelo do uvođenja novih zakona protiv silovanja.

Krivci su žalbom iscrpili sve svoje pravne opcije, ali još uvijek mogu moliti indijskog predsjednika za pomilovanje. Četvrti osuđeni muškarac, Akšay Takur, nije uložio žalbu, ali njegovi advokati su izjavili da to planira učiniti, prenosi Index.hr.

Žrtvina majka izjavila je da odluka vrhovnog suda predstavlja "pravdu za sve": "Borim se već šest godina i danas sam zadovoljna što je pravda izvršena. Presuda je ojačala moju vjeru u naš pravosudni sistem."

Majka je izjavila da je prošla kroz tešku bitku, ali ona se ne može usporediti sa 14 dana koje je provela uz svoju kćerku dok je gubila bitku za svoj život. Studentica fizioterapije imala je 23 godine kada je silovana u gradskom autobusu u decembru 2012. Osuđeni su pretukli njenog prijatelja, s kojim se tada vraćala iz kina. On je preživio, ali djevojka je preminula od povreda u bolnici. Muškarci su je pretukli, silovali i bacili iz autobusa.

Šestorica muškaraca uhapšena su nakon napada. Jedan osumnjičeni, Ram Sing, pronađen je mrtav u zatvoru u martu 2013., a vlasti su izjavile da je počinio samoubistvo. Drugi osumnjičeni imao je 17 godina i pušten je iz zatvora u 2015. nakon što je proveo tri godine u popravnoj ustanovi, što je maksimalna kazna za maloljetnike u Indiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.