SVIJET

Velika Britanija udvostručava sredstva za sigurnost zapadnog Balkana

Ilustracija

Index.hr

10.7.2018

Velika Britanija će gotovo udvostručiti svoja izdvajanja za države zapadnog Balkana, na 80 miliona funti (više od 90 miliona eura), te će povećati broj svog sigurnosnog osoblja u toj regiji kako bi se snažnije borila protiv organiziranog kriminala.

Iako Britanci iduće godine napuštaju Evropsku uniju, britanska vlada istaknula je kako ovaj potez, koji uključuje i jačanje odbrane država zapadnog Balkana protiv kibernetskih napada, pokazuje da je London i dalje predan stabilnosti te regije.

- Historija nam pokazuje da stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana znači stabilniju i sigurniju Evropu - saopćila je britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) uoči dvodnevnog samita EU - zapadni Balkan u Londonu.

Pod pojmom zapadni Balkan misli se na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Sve te države žele postati članice Europske unije.

Kombinacijom britanskih mjera planiranih za iduće dvije godine izdvajanja za tu regiju će sa 41 milion funti (više od 46 miliona eura), koliko će iznositi u razdoblju 2018./2019., narasti na 80 miliona u razdoblju 2020./2021. godine.

Udvostručavanjem broja britanskog osoblja na zapadnom Balkanu, kojem će cilj biti borba protiv sigurnosnih pitanja koja ugrožavaju Veliku Britaniju, ta se država nada snažnijoj borbi protiv kriminalnih radnji na Otoku povezanih s ilegalnom trgovinom drogom te jačanju sposobnosti država te regije protiv organiziranog kriminala i nasilnog ekstremizma.

Balkanske kriminalne grupe iz država poput Albanije veoma su prisutne u Britaniji. Za jednu kriminalnu mrežu nedavno je procijenjeno da je na Otok uvezla više od osam tona kokaina vrijednih 800 miliona funti (više od 900 miliona eura).

Planira se i lansiranje Opservatorija za organizirani kriminal na Balkanu kojim će London upravljati u saradnji s austrijskim i norveškim vlastima.

Milion funti predviđeno je i za pitanje ratne ostavštine, uključujući finansijsku podršku organizacijama koje bi trebale pronaći i identificirati više od 12 hiljada nestalih u sukobima devedesetih godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.