NJUJORK

Moskva blokirala izvještaj Vijeća sigurnosti UN-a o Sjevernoj Koreji

Rusija pozvala članice da istraže curenje informacija

Arhiv

Srna

31.8.2018

Rusija je blokirala diskusije o izvještaju Vijeća sigurnosti UN-a o Sjevernoj Koreji zbog neslaganja o nekim njegovim tačkama i zabrinutosti da su neki dijelovi procurili u javnost prije objavljivanja, rekao je ruski izaslanik u UN-u Vasilij Nebenzja.

Ovim je Rusija blokirala predstojeći izvještaj Komisije Vijeća sigurnosti UN-a o sankcijama Sjevernoj Koreji dok ne bude izmijenjen.

- Mi se ne slažemo s određenim elementima izvještaja i uopće načinom rada. Ovaj dokument je povjerljiv i o tome se ne može diskutirati - rekao je Nebenzja novinarima.

Nebenzja je ponovio da je Rusija protiv preranog objavljivanja izvještaja.

- Mi i neke druge delegacije izrazili smo zabrinutost zbog redovnog curenja u medije informacija Komisije, sve možete vidjeti na internetu - rekao je Nebenzja.

On je dodao da je Rusija podnijela zahtjev Komisiji da istraži ta curenja, ali da - neke članice to ne žele - tako da je Moskva odlučila da se sama pozabavi tim pitanjem, prenosi Russia Today.

Nebenzja je rekao da će Rusija održati konsultacije sa šefom Komisije o narednim koracima.

- Trenutno, UN ne čini bukvalno ništa da identificiraju izvor curenja informacija jer se određene strane unutar Komisije protive zahtjevu Rusije - rekao je Nebenzja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.