PROJEKT

Saudijska Arabija želi iskopati kanal i Katar pretvoriti u otok

Troškovi izgradnje procijenjeni su na 747 miliona dolara

Ilustracija

Telegraf.rs

1.9.2018

Visoki saudijski državnik u petak je potvrdio pisanje lokalnih medija da kraljevina planira iskopati kanal koji bi odvojio Katar od kopna i pretvorio ga u otok.

- Kao građanin, jedva čekam pojedinosti izvođenja projekta otoka Istočna Salva, tog velikog historijskog projekta koji će izmijeniti kartu regije - napisao je Twitteru Saud el-Katani, savjetnik prijestolonasljednika princa Mohameda bin Salmana. Katarske vlasti nisu odgovorile na zahtjev za komentarom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su u junu prošle godine, diplomatske, trgovinske i saobraćajne veze s Katarom, optužujući ga da podržava terorizam. Doha odbacuje optužbe i tvrdi da susjedi žele potkopati njen suverenitet.

Savjetnik Katani i ranije je na Twitteru spominjao taj projekt, ali tvit od petka dosad je najjasnija izjava o inicijativi koju kritičari više smatraju taktičkim marketinškim potezom kako bi se iritirao Katar, nego ozbiljnim planom.

Priča o kanalu najprije se pojavila na Sabku, internet-portalu bliskom saudijskoj vladi. Neimenovani izvori otkrili su u aprilu planove za izgradnju vojne baze i odlagališta nuklearnog otpada uzduž 60 kilometara kanala širokog 200 i dubokog 20 metara koji bi se protezao uz cijelu granicu s Katarom.

Troškovi izgradnje procijenjeni su na 747 miliona dolara.

O projektu je u aprilu ponovno pisao list "Makkah", navodeći da Rijad nastavlja s planom tako što je zatražio ponude pet kompanija, a pobjednika takmičenja planira objaviti u septembru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.