TEKSAS

Godinama seksualno zlostavljao dječake, više stotina žrtava

Polako je zadobivao njihovo povjerenje, slušao probleme, kupovao im slatkiše i hranu

Na sudu se izjasnio da je kriv. AP

Avaz.ba

17.9.2018

Radiovoditelj Den Stefen (Dan Stephen, 70) iz Plejna u Teksasu osuđen je na doživotnu robiju nakon što se na sudu izjasnio krivim za seksualno zlostavljanje četvero mališana. Na sudu u Mekiniju pušteni su jezivi radiosnimci Stefenovog glasa i njegovih žrtava.

- Izjašnjavam se krivim - rekao je Stefen.

Redovni kontakti

On je dodao da se nadao da će dobiti mogućnost uvjetnog oslobađanja nakon što se izjasnio krivim, međutim, sutkinja mu je odredila doživotnu kaznu zatvora zbog "zastrašujućih" zločina.

- Vi ste predator najgore vrste - rekla je sutkinja.

Četiri Stefenove žrtve su svjedočile na sudu, dok ih je nekoliko odbilo da se pojavi. Prema svjedočanstvima, uglavnom je upoznavao dječake preko njihovih roditelja, a ponekad ih je čuvao. Održavao je i redovne kontakte s mladim izviđačima. On je često angažirao dječake da mu pomognu u vođenju emisija.

Polako je zadobivao njihovo povjerenje, slušao probleme, kupovao im slatkiše i hranu. Jedan tinejdžer je rekao da je njegova porodica siromašna, da je često bio gladan i da mu je Stefen kupovao hranu i davao novac za seks.

Stefen je uhapšen prošle godine nakon dojave da je bio umješan u seks sa 16-godišnjakom.


quote
<p>Nikada nećemo saznati koliko ima slučajeva njegovog zlostavljanja, kaže Fejn</p>

Policija je u njegovoj kući zaplijenila čeličnu aktovku s oznakom "ekstremno povjerljivo". U njoj je pronađeno više od 8.000 fotografija dječije pornografije koje datiraju 20 godina unazad zajedno s još desetinama slika dječaka koje policija pokušava pronaći. U kući je pronađen i radiostudio za njegovu emisiju s uznemirujućim snimcima. Policija smatra da iza njega stoje desetine, ako ne i stotine žrtava.

- Nikada nećemo saznati koliko ima slučajeva njegovog zlostavljanja. On zaslužuje da svaki dan svog života provede zaključan u kafezu - izjavio je specijalni tužilac Džejson Fajn (Jason Fine).

Oblasni tužilac Trej Stok (Tray Stock) opisao je Stefena kao proračunatog, pedantnog i opreznog te da je 35 godina zlostavljao djecu, uništavao im živote.

Naručio ubistvo

Ne samo što je priznao da je seksualno zlostavljao dječake već se izjasnio krivim i za naručivanje ubistva. On je rekao da je nekome platio 45.000 dolara da ubije tužiteljicu Kristal Levonijus (Christal Levonius) dodijeljenu njegovom slučaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.