REŽIMI

Vlasti Venecuele tvrde: Opozicioni političar se sam bacio sa zgrade

Index.hr

9.10.2018

Venecuelanski opozicioni političar Fernando Alban počinio je samoubistvo skokom s desetog sprata zgrade obavještajne službe (SEBIN) u kojoj je bio zatvoren zbog sumnje u upletenost u eksploziju na vojnoj paradi početkom avgusta, objavio je ministar unutrašnjih poslova u ponedjeljak. 

Pedesetšestogodišnji Alban, vijećnik u gradskoj skupštini Karakasa, zatvoren je prošlog petka zbog navodne upletenosti u eksploziju dva drona početkom avgusta za vrijeme vojne parade koju je vodio predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas), objavio je ministar Nestor Reverol na Twitteru.

- U trenutku kada je trebao biti prevezen na sud, dok se nalazio u čekaonici u SEBINU-u, skočio je kroz prozor i pao, smrtno stradavši - napisao je Reverol, prenosi "Index.hr".

Ministrova verzija događaja donekle se razlikuje od one glavnog tužioca Tareka Saaba, koji je u izjavi za televiziju kazao da je Alban zatražio da ga puste u toalet, odakle je skočio.

Opoziciona "Pravda na prvom mjestu" čiji je Alban bio član tvrdi da odgovornost za Albanovu smrt snosi Madurova vlada.

- S velikom boli i željom za pravdom obavještavamo narod Venecuele... da je vijećnika Fernanda Albana ubio režim Nikolasa Madura - objavili su iz stranke, ne podastirući dokaze za tu optužbu ni kako je ubistvo po njihovom viđenju počinjeno.

Alban je po tumačenju te stranke uhapšen zbog izjava na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda prošlog mjeseca u Njujorku, u kojima je govorio o kršenju ljudskih prava u Venecueli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.