SAOPĆENJA Stejt department objavio odluku

SAD uvele nove sankcije protiv Rusije zbog okupacije Krima i dijelova Ukrajine

Precizirano je da su sankcionirani pojedinci ili institucije zbog nasilnog integriranja Krima kroz privatizacije te ozbiljna kršenja ljudskih prava

S. N.
08.11.2018 20:52

Stejt department

Sjedinjene Američke Države objavile su novu seriju sankcija protiv Rusije zbog okupacije Krima i nasilne kontrole nad dijelovima istočne Ukrajine.

Kako je saopćeno iz Stejt departmenta, finansijske sankcije uvedene su nad tri pojedinca i devet organizacija.  

Precizirano je da su sankcionirani pojedinci ili institucije zbog nasilnog integriranja Krima kroz privatizacije te ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Sankcije su nametnute Andriju Volodimirovču Sušku, Aleksandru Basovu i Vladimiru Nikolaeviču Zaritckom.

Na "crnoj listi" SAD su i Ministarstvo državne sigurnosti takozvane Narodne Republike Lugansk, firme "Mriya Resort and Spa", "Limited Liability Company Garant-SV", "Limited Liability Company Infrastructure Projects Management Company", "Joint Stock Company Sanatorium AY-Petri", "Joint Stock Company Dyulber", "Joint Stock Company Sanatorium Miskhor", "KRIMTETS", "AO" te "Limited Liability Company Southern Project".

- Kao rezultat današnjeg saopćenja, sva imovina pojedinaca i institucija koja bude pod ingerencijom vlasti SAD, blokirana je. Ličnostima je zabranjen ulazak u SAD, a strogo je zabranjeno i poslovanje s njima - saopćeno je iz Stejt departmenta.

Istaknuto je još jednom da "SAD nisu niti će priznati rusku namjernu aneksiju Krima".

Stejt department naglašava i "stabilno partnerstvo s Ukrajinom i Evropskom unijom u jedinstvenom protivljenju ruskoj nezakonitoj i svjesnoj aneksiji Krima i korištenju sile da bi kontrolirala dijelove Donjecka i Luganska, na istoku Ukrajine".

Oglasi

NA VRH