SAOPĆENJA

SAD uvele nove sankcije protiv Rusije zbog okupacije Krima i dijelova Ukrajine

Precizirano je da su sankcionirani pojedinci ili institucije zbog nasilnog integriranja Krima kroz privatizacije te ozbiljna kršenja ljudskih prava

Stejt department

S. N.

8.11.2018

Sjedinjene Američke Države objavile su novu seriju sankcija protiv Rusije zbog okupacije Krima i nasilne kontrole nad dijelovima istočne Ukrajine.

Kako je saopćeno iz Stejt departmenta, finansijske sankcije uvedene su nad tri pojedinca i devet organizacija.  

Precizirano je da su sankcionirani pojedinci ili institucije zbog nasilnog integriranja Krima kroz privatizacije te ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Sankcije su nametnute Andriju Volodimirovču Sušku, Aleksandru Basovu i Vladimiru Nikolaeviču Zaritckom.

Na "crnoj listi" SAD su i Ministarstvo državne sigurnosti takozvane Narodne Republike Lugansk, firme "Mriya Resort and Spa", "Limited Liability Company Garant-SV", "Limited Liability Company Infrastructure Projects Management Company", "Joint Stock Company Sanatorium AY-Petri", "Joint Stock Company Dyulber", "Joint Stock Company Sanatorium Miskhor", "KRIMTETS", "AO" te "Limited Liability Company Southern Project".

- Kao rezultat današnjeg saopćenja, sva imovina pojedinaca i institucija koja bude pod ingerencijom vlasti SAD, blokirana je. Ličnostima je zabranjen ulazak u SAD, a strogo je zabranjeno i poslovanje s njima - saopćeno je iz Stejt departmenta.

Istaknuto je još jednom da "SAD nisu niti će priznati rusku namjernu aneksiju Krima".

Stejt department naglašava i "stabilno partnerstvo s Ukrajinom i Evropskom unijom u jedinstvenom protivljenju ruskoj nezakonitoj i svjesnoj aneksiji Krima i korištenju sile da bi kontrolirala dijelove Donjecka i Luganska, na istoku Ukrajine".



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.