OSVAJANJE MARSA

NASA objavila prvu sliku s Crvene planete

InSight će pokušati odgovoriti na tri osnovna pitanja: koji je sastav tla, kolika je temperatura u unutrašnjosti i kako tačno Mars tetura, odnosno oscilira oko svoje ose

Avaz.ba

27.11.2018

NASA-ina bespilotna letjelica InSight sinoć je sigurno sletjela na Mars da bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete.

Inžinjeri u laboratoriji JPL u blizini Los Anđelesa objavili su da uspješno slijetanje potvrđuju signali poslani Zemlji s jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani.  

NASA je objavila i prvu fotografiju s Crvene planete.

InSight nosi instrumente koji detektiraju temperature planeta i seizmičke pojave koje se zasad nisu mjerile nigdje osim na Zemlji. Letjelica je u tanku atmosferu Marsa ušla brzinom od 19.795 kilometara na sat.

Letjelica je sletjela na Mars nakon pola godine putovanja, dugog 548 miliona kilometara, a nakon lansiranja u maju iz Kalifornije.

Potom su 123 kilometra dugo slijetanje usporili atmosfera, divovski padobran i rakete. Sedam minuta poslije tronožna letjelica nježno je sletjela u središte puste ravnice poznate kao Elysium Planitia, koja se nalazi u blizini Marsovog ekvatora.

InSight će provesti na Marsu 24 mjeseca, što je približno jednoj marsovskoj godini, bilježeći seizmičke i temperaturne podatke da bi se rasvijetlile misterije o Marsovu postanku, što bi potom moglo razjasniti i porijeklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutrašnjem krugu Sunčevog sistema.


Prema BBC-ju, InSight će pokušati odgovoriti na tri osnovna pitanja: koji je sastav tla, kolika je temperatura u unutrašnjosti Marsa i kako tačno Mars tetura, odnosno oscilira oko svoje ose. Također, sonda će istražiti je li na Marsu dovoljno toplo da ispod površine ima tekuće vode i je li jezgra Marsa tekuća ili kruta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.