PARIZ

"Žuti prsluci" pozdravili odluku vlade o ukidanju poreza na gorivo

Različite grupe sada će odlučiti šta će dalje raditi

Pariz: Vlada popustila pod pritiskom javnosti. Arhiv

Fena

6.12.2018

Francuski demonstranti pozdravili su odluku predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o odustajanju od povećanja poreza na gorivo, planiranog za narednu godinu, ali kažu da to možda neće biti dovoljno da se obuzda gnjev javnosti.

- Mislim da je odluka donesena prekasno - rekla je portparol "žutih prsluka" Žaklin Moro (Jacline Mouraud).

Navela je da će različite protestne grupe sada odlučiti šta će dalje raditi, ali je ocijenila da će mnogi, vjerovatno, ostati pri odluci o daljnjim protestima.

- Makronov potez je ispravan, ali mislim da neće suštinski promijeniti kurs - rekla je Moro.

Pozvala je demonstrante da iskoriste slabost francuske vlade i založe se za druge zahtjeve, kao što je povećanje minimalne zarade, prenose agencije.

Antivladini protesti počeli su prošlog mjeseca zbog povećanja poreza na gorivo, ali su prerasli u proteste velikih razmjera, sa širokim nizom pritužbi i gnjevom protiv francuskog predsjednika.

Vlada je odustala od povećanja poreza na gorivo u 2019. godini, koje je prethodno bilo suspendirano na šest mjeseci, saopćio je u srijedu francuski premijer Eduard Filip (Edouard Philippe).

On je poslanicima u parlamentu rekao da se "od povećanja poreza sada odustaje" u budžetu za 2019. i poručio da je vlada "spremna za dijalog".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.