IZJAVE

Mogerini: Genocid se nikada ne dešava u vakuumu, to je završna faza eskalacije mržnje

Moramo nastaviti raditi zajedno da bismo ispunili zajedničko obećanje "nikad više"

Mogerini: Obilježavanje ovog dana daje glas žrtvama

L. Đ.

8.12.2018

Poklonili smo se u znak sjećanja na žrtve genocida na ovogodišnji međunarodni dan povodom 80. godišnjice usvajanja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Moramo nastaviti raditi zajedno da bismo ispunili zajedničko obećanje "nikad više" - kazala je Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

Ona je rekla da obilježavanje ovog dana daje glas žrtvama genocida i podiže svijest o genocidima na globalnom nivou.

- Genocid se nikada ne dešava u vakuumu, to je završna faza eskalacije mržnje. Ksenofobija, rasno i etničko profiliranje, glorifikacija zločina iz mržnje, često vođeni i podstaknuti od političkih lidera u državi, uvijek su jasan znak ranog upozorenja za međunarodnu zajednicu o potencijalnim sukobima i zločinima - izjavila je Mogerini. 

Rana identifikacija i odlučne reakcije su od suštinskog značaja za prevenciju, istakla je ona.

- Istovremeno, sveobuhvatan, zajednički rad mora osigurati da počinioci takvih krivičnih djela budu odgovorni i da ne prođu nekažnjeno. Odgovornost za zaštitu je princip koji EU integrira u svoje politike i blisko sarađujemo s međunarodnim partnerima, posebno s Ujedinjenim narodima i Međunarodnim krivičnim sudom, kao i organizacijama civilnog društva, da bi se okončala nekažnjivost za one koji su odgovorni za stravičan zločin genocida i uspostavljanje efikasnih preventivnih šema.

Kao dio našeg svakodnevnog rada izgradili smo društveni otpor, bavili smo se osnovnim uzrocima sukoba i zvjerstava širom svijeta, koja smo naveli u diplomatskom izvještaju, kao i kroz našu multilateralnu i razvojnu saradnju.

Priznavanje genocida je izazov za generacije, koji zahtjeva stalni angažman. Evropska unija će nastaviti da vodi ove napore. Dugujemo to mnogim žrtvama, njihovim porodicama i njihovim društvima. Dugujemo to našoj zajedničkoj budućnosti - kazala je Mogerini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.