SVIJET

Američki Senat traži prekid podrške ratu u Jemenu

Rezolucija pokazuje bijes republikanaca i demokrata zbog uloge Sudijske Arabije u ubistvu Džamala Kašogija

Rezolucija Senata zasad simbolična. Arhiv

24sata.hr

14.12.2018

Rezolucija Senata zasad je simbolična jer mora proći još niz instanci da stupi na snagu, ali pokazuje bijes republikanaca i demokrata zbog uloge Sudijske Arabije u ubistvu Džamala Kašogija (Jamala Khashoggija).

Američki Senat izglasao je u četvrtak rezoluciju kojom traži da se prekine vojna podrška ratu u Jemenu pod vođstvom Saudijske Arabije, čime se suprotstavio podršci za koju se zalaže američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

Rezolucija je izglasana sa 56 glasova za i 41 protiv, a zasad je uglavnom simbolična jer bi morala proći još nekoliko instanci da bi stupila na snagu.

Ipak, pokazuje bijes i demokrata i Trampovih republikanaca zbog uloge Saudijske Arabije u ubistvu novinara Džamala Kašogija.

Moramo poručiti Saudijskoj Arabiji da SAD više neće podupirati ulogu njihovog despotskog režima u ratu u Jemenu - napisao je na Twitteru Berni Sanders (Bernie), demokratski senator. 

Odmah nakon tog glasanja Senat je jednoglasno podržao i drugu rezoluciju u kojoj se kaže da je saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Selman (Mohamed bin Salman) odgovoran za Kašogijevo ubistvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.