RUSIJA

Vojnik, špijun, a sada predsjednik: Putin otkrio da je komandirao artiljerijskim bataljonom

Nakon što je otkrivena njegova stara identifikacijska kartica u arhivi Štazija

Putin: Otkrio nepoznate detalje iz svoje prošlosti. Agencije

Avaz.ba

10.1.2019

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, otkrio je da je komandirao artiljerijskim bataljonom tokom sovjetskog perioda, detalj koji u njegovoj biografiji do sada nije bio poznat.

Ruski lider ovo je izjavio tokom posjete Sankt Peterburgu u ponedjeljak, gdje je povukao polugu na topu, koji je potom zapucao s tvrđave preko rijeke Neve.

- Čin poručnika dobio sam kad sam bio artiljerac, komandirao sam artiljerijskim bataljonom kalibra 122 mm - rekao je Putin, a piše ''The Guardian''.

Ruski predsjednik nije otkrio više detalja o svojoj prošlosti, ali mu je jedan od zvaničnika na tvrđavi čestitao na "divnom" topovskom pucnju.

U Putinovoj biografiji ne spominje se njegov vojni čin poručnika, ni pozicija da je komandirao atriljerijskim bataljonom.

Prema podacima iz Kremlja, Putin se pridružio KGB-u odmah nakon diplomiranja na pravnom fakultetu na Državnom univerzitetu u Lenjingradu 1975. godine.

Putin je proveo 16 godina u sovjetskoj obavještajnoj službi, gdje je napredovao do čina potpukovnika prije raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

Međutim, svi radno sposobni studenti na sovjetskim univerzitetima morali su proći vojnu obuku, nakon čega su dobili čin rezervnog oficira, pa se pretpostavlja da je Putin govorio o tome.


Ova saznanja objavljena su ubrzo nakon što je otkrivena njegova stara identifikacijska kartica u arhivi Štazija (istočnonjemačka tajna služba). Putin je služio kao oficir KGB-a u Drezdenu 80-ih, a Kremlj nije ni potvrdio ni demantirao da je današnjem ruskom predsjedniku izdata Štazi kartica. 

Malo je pouzdanih informacija o Putinovom radu u Drezdenu, a kao jedna od mogućnosti spominje se da je možda bio zadužen za regrutiranje stranaca koji studiraju ili rade u gradu.

Poznato je da je Putin radio u kontraobavještajnim službama tokom svojih KGB dana. Neki izvještaji tvrde da su njegove dužnosti u KGB-u uključivale nadzor sovjetskih političkih disidenata, ali to nikada nije potvrđeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.