OSVETA Džo Song-gil se traži od novembra 2018.

Oteta kćerka nestalog sjevernokorejskog diplomate u Rimu

Predstavnik ministarstva vanjskih poslova Italije poručio kako će odgovorni za ovo djelo odgovarati, jer je, kako je naveo, slučaj bez presedana

Avaz.ba
20.02.2019 20:05

Nestali sjevernokorejski diplomata

Foto: Printscreen

Italija je danas upozorila da će odgovarati oni za koje se utvrdi da su odgovorni za otmicu kćerke (17) nestalog sjevernokorejskog diplomate u Rimu, ukoliko se ispostavi da je do otmice zaista došlo, prenosi Kurir.

Prema nekim izvorima, kćerka nekadašnjeg vršioca dužnosti ambasadora Sjeverne Koreje oteta je iz Rima i prebačena u Pjongjang, sumnja se na osvetu. 

Inače, sjevernokorejski diplomata Džo Song-gil (Jo Song-gil), koji je bio vršilac dužnosti ambasadora u Italiji, nestao je u novembru prošle godine zajedno sa svojom suprugom. Poslanik južnokorejskog parlamenta o tome je obavijestio javnost u januaru ove godine pošto su se pronijele priče da je diplomata pobjegao.

Bivši zamjenik sjevernokorejskog ambasadora u Velikoj Britaniji Tae Jong-ho, koji je pobjegao u Južnu Koreju 2016. godine, rekao je na konferenciji za novinare u Seulu, da Gil nije mogao da povede kćerku sa sobom kada je pobjegao iz Ambasade u Rimu.

- Sjevernokorejske vlasti su je vratile kući i ona je sad pod njihovim nadzorom u Pjongjangu - tvrdi Tae Jong-ho, pozivajući se na kontakte koje ima u Pjongjangu.

Smatra se kako sada postoji mogućnost da bude mučena u jednom od najgorih režima u svijetu.

Komentari

NA VRH