EVROPA

Altmajer: Brisel jedinstven u izbjegavanju teškog Brexita

Izrazio optimizam da bi u budućnosti mogla biti izbjegnuta mogućnost da Velika Britanija iz članstva EU izađe bez dogovora

Tereza Mej. AFP

Srna

12.4.2019

Odluka EU da Velikoj Britaniji odobri novo produženje Brexita pokazuje da evropski lideri mogu pronaći zajedničko rješenje, rekao je danas njemački ministar ekonomije Peter Altmajer (Altmaier). 

- Po pitanju produženja Brexita do kraja oktobra, zajedno smo došli do odluke i veoma dobro smo sarađivali sa britanskim vlastima - rekao je Altmajer za njemačku medijsku kuću "Deutschlandfunk".

On je izrazio optimizam da bi u budućnosti mogla biti izbjegnuta mogućnost da Velika Britanija iz članstva EU izađe bez dogovora, ali da niko ne zna koliko je dobro London pripremljen za takvu situaciju.

Na vanrednom samitu lidera EU jučer u Briselu donijeta je odluka o novom odgađanju istupanja Velike Britanije iz članstva.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je nakon sastanka u Briselu naglasio da to znači da Velika Britanija ima rok od šest mjeseci da pronađe najbolje moguće rješenje.

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) izjavila je potom da, ukoliko bi poslanici britanskog parlamenta podržali Sporazum sa Briselom, postoji mogućnost da Britanija ipak, napusti EU 22. maja uprkos novom odgađanju roka za Brexit.

Mej je nešto ranije istakla da neće biti lako postići kompromis sa opozicionom Laburističkom partijom u vezi sa istupanjem Velike Britanije iz EU.

Britanski poslanici su do sada u tri navrata odbijali Sporazum između Londona i Brisela. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.