ODNOSI

Kremlj pozvao SAD i EU da discipliniraju kosovske Albance

Sa današnjeg sastanka Dačića i Lavrova. AFP

Fena

17.4.2019

Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji u srijedu je iz Kremlja upućen poziv da od kosovskih Albanaca zahtijevaju promjenu "provokativne i konfrontirajuće" politike, a ruski šef diplomatije Sergej Lavrov naglasio je interes Rusije da Ujedinjeni narodi zadrže svoj sadašnji mandat na Kosovu, javili su iz Moskve beogradski elektronski mediji. 

- Pozivamo Vašington i Brisel da utječu na Prištinu i da shvate svoju odgovornost za provođenje rezolucija Vijeća sigurnosti - koje su sačinjene zajedno sa Sjedinjenim Državama i Evropom - i natjeraju kosovske Albance da zaustave svoju provokativnu i konfrontirajuću politiku - rekao je ruski šef diplomatije poslije sastanka sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem.

Lavrov je istaknuo kako Rusija neće dopustiti da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda promijeni mandat UN-a na Kosovu, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS) pozivajući se na rusku agenciju Tass.

- Čini nam se da Zapad pokušava prisiliti administraciju UN-a da progura neke prijedloge, koji će potkopati mandat Misije UN-a na Kosovu. To bi bilo izravno kršenje Rezolucije 1244, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se taj provokativni plan ne realizira - naglasio je ruski šef diplomatije.

Lavrov je najavio da će Rusija nastaviti napore u koordiniranju vanjske politike sa Srbijom uz "intenzivan dijalog i kontakte na najvišem nivou" čemu je, prema njegovoj ocjeni, "ton posebno dala posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu u januaru" ove godine.

Ruski šef diplomatije ocijenio da će se na Srbiju nastaviti pritisci Zapada da prizna nezavisnost Kosova, ali da Beograd o tome mora sam donijeti odluku.

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić zahvalio je Rusiji, Putinu i Lavrovu na velikoj podršci Srbiji u odbrani njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i poručio da se to "bez pomoći prijatelja ne može".

- Srbija nije u stanju zaštititi svoj nacionalni interes bez pomoći Ruske Federacije. Situacija na međunarodnoj sceni je takva, a pravila međunarodnog poretka se sve više ruše i takva su da Srbija bez pomoći prijatelja ne može zaštiti svoje nacionalne interese - istaknuo je Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.