SVIJET

Teheran je spreman za rat sa SAD, ali ga ne želi

Smatra da se tenzije mogu riješiti dijalogom

Aragdži: Iran podržava mir. AFP

Srna

29.5.2019

Iran je spreman za mogućnost rata sa SAD, ali se nada da se tenzije između Teherana i Vašingtona mogu riješiti dijalogom, izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Aragdži (Abbas Araghchi).

On je za rusku agenciju RIA "Novosti" rekao da je Iran svjestan da "pojedini elementi" u američkim vlastima žele rat s Iranom, iako bi takav sukob bio katastrofalan za Bliski istok.

- Mi smo apsolutno spremni na takav scenario i vjerujem da su oni svjesni naših mogućnosti. Ali, to nije ono što želimo, mi podržavamo mir. Nadamo se da će mudrost prevagnuti u Vašingtonu - istakao je Aragdži.

Teheran je u više navrata upozoravao SAD da ne provociraju s ciljem da se izazovu sukobi, uz napomenu da se Iran ne plaši pojačane neprijateljske retorike Vašingtona, ali da ne želi rat.

Iran je zatražio dijalog sa susjednim zemljama, a Aragdži je jučer posjetio Dohu, u kojoj se sastao sa katarskim ministrom vanjskih poslova šeikom Muhamedom bin Abdulrahmanom el-Tanijem.

Aragdži je jučer naglasio da Teheran želi započeti dijalog sa zemljama Perzijskog zaljeva, kako bi se smanjile tenzije u regionu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.