WALL STREET JOURNAL

Ubijeni polubrat sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una bio doušnik američke CIA-e

Centralna obavještajna agencija odbila komentirati novinski izvještaj

Kim Jong-nam. SkyNews

Fena

11.6.2019

Kim Jong-nam, polubrat sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una koji je ubijen u Maleziji 2017. godine, bio je doušnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA), javio je "Wall Street Journal".

"Journal" je citirao nepoznatu osobu "upoznatu s temom" u svom izvještaju da su brojni detalji odnosa Kim Jong-nama s CIA-om ostali nejasni.

CIA je odbila komentirati novinski izvještaj. Nekoliko bivših američkih zvaničnika izjavilo je da polubrat, koji je mnoge godine živio van Sjeverne Koreje, nije bio upoznat sa strukturama vlasti u Pjongjangu, pa najvjerovatnije nije bio u stanju pružiti detalje o "unutrašnjim strukturama moći" tajnovite komunističke zemlje.

Bivši zvaničnici, također, tvrde da je Kim Jong-nam skoro sigurno bio u kontaktu sa službama sigurnosti drugih zemalja, prije svih Kine, piše "Journal".

Uloga Kim Jong-nama kao doušnika CIA-e spomenuta je u novoj knjizi o Kim Jong-unu "Veliki nasljednik" novinarke "Washington Posta" Ane Fild (Anne Field) koja će biti objavljena danas. Fild navodi kako se Kim Jong-nam obično sastajao sa svojim izvorima u Singapuru i Maleziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.