SKANDALOZNO

Ukraden pepeo Mahatme Gandija na njegov 150. rođendan

Gandi je vodio pokret nenasilnog otpora protiv britanske kolonijalne vladavine u Indiji, nadahnjujući ljude širom svijeta

Lopovi zelenim bojama napisali riječ "izdajnik" preko fotografije tvorca indijske nezavisnosti. Arhiv

Avaz.ba / BBC

3.10.2019

Pepeo je uzet iz memorijala u centralnoj Indiji, gdje su ga čuvali od 1948. godine, kada je Gandija ubio hinduistički ekstremista.

Lopovi su i zelenim bojama napisali riječ "izdajnik" preko fotografija tvorca indijske nezavisnosti. Neki hinduistički ekstremisti Gandija smatraju izdajnikom zbog njegovog zalaganja za hindu-muslimansko jedinstvo.

Mangaldip Tivari, čuvar memorijala u Bapu Bavanu, gdje se čuvao pepeo, rekao je da je krađa bila "sramotna". 

- Otvorio sam kapiju Bhavana rano ujutro, jer je bio Gandijev rođendan. Kada sam se vratio oko 23 sata, vidio sam da su ukrali Gandijeve posmrtne ostatke, a njegov poster uništili - kazao je Tivari.

Policija je preuzela akciju nakon što je Gurmit Sing, lider lokalne partije Kongresa, podnio žalbu. 

- Ovo ludilo mora prestati. Pozivam policiju Reva da provjeri kamere postavljene unutar Bapu Bavana - rekao je Sing

Gandi je vodio pokret nenasilnog otpora protiv britanske kolonijalne vladavine u Indiji, nadahnjujući ljude širom svijeta. Većina Indijaca ga i dalje poštuje kao "oca nacije". Ali, hinduistički ektremisti u Indiji optužuju Gandija da je izdao hinduiste jer se složio s podjelom kolonijalne Indije kada su Indija i Pakistan stvoreni kao nezavisne države.

Ubio ga je hinduistički ekstremista u januaru 1948. godine. Poslije smrti je kremiran, ali njegov pepeo nije bačen u rijeku, u skladu s hinduističkim vjerovanjem. Zbog njegove slave, dio posmrtnih ostataka sačuvan je na nizu mjesta - uključujući i onaj u Bapu Bavanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.