VAŠINGTON

Tramp ponudio Erdoanu 100 milijardi dolara

Tursko nabavljanje sofisticirane ruske vojne opreme, poput S-400, stvara za nas vrlo ozbiljne izazove , kazao Tramp

Erdoan i Tramp: Vodili zanimljiv razgovor. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

14.11.2019

Tokom razgovora Donalda Trampa (Trump) i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), američki je predsjednik, prema pisanju "The Washington Posta" koji se poziva na izvore u Bijeloj kući, turskom kolegi ponudio ugovor vrijedan čak 100 milijardi dolara. Jedini uvjet je taj da se  Ankara „riješi ruskog raketnog sistema koji je već dobila“.

Time bi, kako navodi ovaj list, Turska bila pošteđena američkih ekonomskih sankcija.

Prema američkom listu, Trampovi prijedlozi vjerovatno će “razljutiti” zastupnike u američkom Predstavničkom domu, koji su u u oktobru podržali uvođenje sankcija Turskoj zbog njene vojne operacije na sjeveru Sirije.

 - Za SAD je neprihvatljiva prisutnost ruskih protuzračnih raketnih sistema S-400 u Turskoj, članici NATO-a. Ako se Turska ne riješi S-400, sankcije prema Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, CAATSA, vjerovatno će proći odobrenje u Kongresu, uz podršku većine obje stranke - izjavio je pomoćnik predsjednika SAD za nacionalnu sigurnost Robert O’Brajen (O’Brien).

Da se na sastanku dvojice lidera razgovaralo o spornom turskom naoružanju, potvrdio je i Tramp.

- Tursko nabavljanje sofisticirane ruske vojne opreme, poput S-400, stvara za nas vrlo ozbiljne izazove i o tome stalno govorimo - rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare.                                                                                                             

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.