SVIJET Šta su pokazali rezultati istraživanja

Njemačka izbjegla recesiju, ali bilježi ekonomski pad

Njemačka je i dalje jedna od najboljih zemalja za život u svijetu, sa stopom nezaposlenosti od 3,1 posto te visokom prosječnom plaćom stanovnika

Avaz.ba / CNBC
14.11.2019 20:06

Njemačka: Poljuljana automobilska industrija

Foto: Ilustracija

Njemačka je u posljednjoj četvrtini godine zabilježila ekonomski rast od 0,1 posto, čime je uspjela izbjeći recesiju, piše CNBC. 

Ako se u dva uzastopna kvartala zabilježi ekonomski pad neke zemlje, onda se tehnički smatra da je ta zemlja u recesiji. S obzirom na to da je Njemačka u prethodnom kvartalu zabilježila pad ekonomije od 0,2 posto, novi pad ovu bi zemlju tehnički odveo u recesiju.

- To je nešto najgore što se može dogoditi. Njemačka ekonomija stagnira, što znači da nema napretka, ali pad nije dovoljan da se podigne uzbuna. Nije recesija, ali je slaba ekonomija - rekao je ekonomski analitičar Klaus Vistesen (Claus).

Njemački ministar finansija Peter Altmajer (Altmaier) rekao je da je ekonomija slaba, iako su tehnički izbjegli recesiju.

- Ne vidim kako bi u budućnosti naša ekonomije mogla ojačati. Mi smo uglavnom usmjereni na izvoz, vjerujem da moramo više ulagati u obrazovanje, nauku i inovacije kako bismo mogli ojačati privredu - rekao je Altmajer.

Upravo je izvoz koji pokriva oko 47 posto BDP-a glavni krivac za ovakvo stanje, jer Njemačka nije mogla direktno utjecati na turbulencije na globalnom nivou.

Ekonomski rat između Kine i SAD doveo je Njemačku u nepovoljan položaj, jer su obje zemlje strateška tržišta za njemačku robu, naročito kada je riječ o automobilima. Osim toga, novi zakoni u vezi s granicama ispušnih plinova koje proizvođači automobila moraju poštovati u EU dodatno su poljuljali automobilsku industriju Njemačke.

Iako je ekonomski rast usporen ili nikakav, Njemačka je i dalje jedna od najboljih zemalja za život u svijetu, sa stopom nezaposlenosti od 3,1 posto te visokom prosječnom plaćom stanovnika.

Komentari

NA VRH