SVIJET

Teheran će tužiti SAD zbog nemira u Iranu

Naglašeno je da će se zahtijevati odšteta od 130 milijardi dolara

Protesti u Iranu. Arhiv

N. C./ Avaz.ba

3.12.2019

U nekoliko iranskih provincija u novembru su počeli protesti nakon odluke vlade da poveća cijene benzina, koji su vrlo brzo postali nasilni.

- Teheran će tužiti SAD zbog građanskih nemira u zemlji - saopćio je Goljam Husein Ismaili (Esmaili), portparol vlade Irana.

Ismaili je naglasio da će Iran zahtijevati odštetu od 130 milijardi dolara, a tužbe će podnijeti iranski državljani koji su direktno pretrpjeli štetu zbog proteklih demonstracija.

Do danas je razmotreno više od 360 slučajeva i zahtjeva građana protiv američke vlade. Ministarstvo vanjskih poslova trebalo bi da pomogne u provođenju ovih zahtjeva protiv američke vlade u ime naših građana, rekao je portparol vlade. 

Podsjetimo da je iranska vlada 15. novembra odlučila da podigne cijene plina na oko 0,2 dolara po litru. Nakon ove odluke održani su protesti u velikom broju gradova Irana, koji su prerasli u sukobe s policijom. Demonstranti su zapalili kancelarije banaka i benzinske pumpe. Neredi su zabilježeni u velikom broju gradova. 

Hasan Rohani, predsjednik Irana, tvrdi da su proteste organizirale SAD i Izrael s ciljem urušavanja iranske nacionalne sigurnosti. Vašington je dao otvorenu podršku demonstrantima.

Vlada je tokom ovih protesta dozvolila policiji da puca na demonstrante, te je ubijeno najmanje 208 osoba. Također, iranska državna televizija objavila je da su sigurnosne snage pucale i ubijala demonstrante širom zemlje.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.