ODLUKE SAD Pojačavaju borbu protiv korupcije

Na "crnoj listi" nova 72 imena

SAD će nastaviti koristiti instrumente zabrane putovanja i poslovanja sa svima koji ne poštuju ljudska prava, zloupotrebljavaju položaj ili krše ljudska prava

S. N.
10.12.2019 18:40

Pompeo: SAD neće stati u borbi protiv korupcije

Foto: Agencije

Sjedinjene Američke Države su na svoju „crnu listu“ u posljednje dvije sedmice dodale još 72 imena.

Posljednje ime na spisku je bivši glavni državni tužilac Paragvaja Havijer Dijaz Veron (Javier Diaz).

- Čestitamo Evropskoj uniji na njenoj jučerašnjoj odluci da razvije svoje mehanizme kažnjavanja osoba i država koje krše osnovna ljudska prava – izjavio je državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike).

U obraćanju novinarima povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije i Svjetskog dana ljudskih prava, on je istakao da SAD nastavljaju sa svojom borbom za zaštitu ljudi i njihovih prava.

- Samo tokom ove godine na ''crnu listu“ stavili smo 97 osoba, firmi, institucija... Njima je onemogućeno putovanje ili bilo kakav poslovni odnos sa SAD. I nastavit ćemo i naredne godine, ali i u godinama poslije da koristimo ove, ali i druge instrumente da se suprotstavimo svima onima koji krše ljudska prava i ogrezli su u korupciju – poručio je Pompeo.

Dodao je i da će SAD nastaviti tijesno sarađivati s novinarima i nevladinim sektorom na suzbijanju korupcije, zloupotrebe položaja i kršenje ljudskih prava.

Komentari

NA VRH