TENZIJE

Iran odgovorio Trampu: Ne želimo rat, ne želimo saradnju

Teheran upotrijebio svoje "prirodno pravo na samoobranu"

Iran odbacio poziv SAD na saradnju. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

9.1.2020

Iran je odbacio poziv SAD na saradnju i taj stav će zadržati sve dok Amerika ne ukine sankcije. 

Potvrdio je ovo ambasador Islamske Republike pri UN-u Madžid Taht Ravanči, poručivši da Teheran "ne želi eskalaciju ili rat" i zato je raketirao samo vojne objekte u osveti za američko ubistvo generala Kasema Sulejmanija.

- Operacija je bila precizna i ciljani su bili vojni objekti, zbog čega nije bilo kolateralne štete za civile ili imovinu civila u području - napisao je Taht Ravanči u pismu generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu i Vijeću sigurnosti UN-a.

On je istakao i kako je Teheran upotrijebio svoje "prirodno pravo na samoodbranu" prema Povelji UN-a i "poduzeo te izveo odmjereni i proporcionalni vojni odgovor". 

Trampov poziv

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) jučer je pozvao potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015., iz kojeg su se SAD povukle 2018., da i oni napuste sporazum kako bi se mogao sklopiti novi, poboljšani koji bi potpisao i SAD. 

Sporazum su s Iranom 2015. potpisali SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i EU, s ciljem ograničenja razvoja iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija.

- Moramo zajedno raditi prema stvaranju novog sporazuma s Iranom koji bi učinio svijet sigurnijim i mirnijim mjestom - rekao je Trump, dodavši da neće ukinuti sankcije dok se ne promijeni iranska politika, ali je pozvao na saradnju s Iranom protiv džihadističke Islamske države (IS) i na područjima gdje imaju zajedničke interese.


Tramp pozvao na saradnju. AFP

Ravanči je odbacio Trampov poziv kao "nevjerovatan" s obzirom na to da su sankcije i dalje na snazi, prenijela je državna iranska novinska agencija IRNA u četvrtak.

To je bila prva iranska službena reakcija na Trampov govor nakon iranskog napada, a Ravanči je rekao da je Vašington "inicirao novi niz eskalacija i animozitet prema Iranu" ubistvom Sulejmanija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.