AKTUELNO

Zelenski traži izvinjenje i odštetu od Teherana

Očekujemo uvjeravanja da je Iran spreman za punu i otvorenu istragu, izvođenje odgovornih pred lice pravde, prijenos tijela žrtava, isplatu nadoknade, kao i zvanično izvinjenje putem diplomatskih kanala

Vladimir Zelenski. Agencije

Srna

11.1.2020

Ukrajina očekuje od Irana punu istragu, puno priznanje krivice i odštetu nakon što je priznao da je oborio ukrajinski avion, rekao je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Očekujemo uvjeravanja da je Iran spreman za punu i otvorenu istragu, izvođenje odgovornih pred lice pravde, prijenos tijela žrtava, isplatu nadoknade, kao i zvanično izvinjenje putem diplomatskih kanala - objasnio je Zelenski. 

On je rekao da je Iran priznao krivicu za obaranje ukrajinskog aviona, ali da Ukrajina insistira na punom priznanju krivice.

Podsjetimo, Iran je ranije rekao da je greškom oborio ukrajinski putnički avion kad je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Teheran je izrazio duboko žaljenje zbog nesreće, iako je na početku negirao odgovornost nakon što su iranske rakete pogodile američke mete u Iraku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.