DAVOS

Počinje Svjetski ekonomski forum: Stižu Tramp, Merkel, Ursula fon der Lejen, Greta Tunberg...

U utorak će, u okviru samita, biti održan i sastanku "Dijalog o zapadnom Balkanu"

Jubilarni sastanak ugostit će niz uglednih državnika. AFP

Sl. M. / Avaz.ba

20.1.2020

Danas počinje petodnevni godišnji Svjetski ekonomski forum (WEF). Najpoznatiji samit svjetske elite u švicarskom Davosu slavi 50 godina postojanja. 

Jubilarni sastanak ugostit će niz uglednih državnika, privrednika, aktivista i naučnika. Među ostalim, na sastanku će učestvovati i američki predsjednik Donald Tramp (Trump), njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) i mlada švedska klimatska aktivistica Greta Tunberg (Thunberg). 


U utorak sastanak "Dijalog o zapadnom Balkanu". AFP

I ove godine vodit će se rasprave o nizu tema, među kojima su klimatske promjene, usporavanje globalnog rasta, trgovinski ratovi, te sukobi i napetosti na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i u istočnoj Aziji.

U utorak će, u okviru samita, biti održan i sastanku "Dijalog o zapadnom Balkanu", koji će moderirati predsjednik WEF-a Borge Brende, a na kojem će učestvovati i bugarski premijer Bojko Borisov, slovenski premijer Marjan Šarec, predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci), predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković i drugi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.