REKORDNO UČEŠĆE

Počeo Svjetski ekonomski forum u Davosu

Bit će raspoređeno do 5.000 pripadnika švicarske vojske radi pružanja logistike i obezbjeđenja učesnika

Svjetski ekonomski forum. AP

A. K.

16.1.2023

Svjetski ekonomski forumu počinje danas u Davosu. Ove godine učestvovat će 52 šefa država i Vlada i skoro 600 poslovnih rukovodilaca.

Navodi se da će tema ovogodišnjeg Foruma biti pitanja sa kojima se svijet suočava, rat i sukob, ekonomski pritisci i klimatske promjene.

- Nema sumnje da će 53. Forum u Davosu biti održan usljed najkomplikovanije geopolitičke situacije i ekonomske krize u proteklih nekoliko decenija - izjavio je predsjednik Foruma Borge Brende.

Brende je najavio rekordno učešće 52 šefa država i vlada od kojih je više od polovine iz Evrope, te nedavno izabrani lideri poput južnokorejskog predsjednika Jun Sukjeola, Kolumbije Gustava Petra i filipinskog predsjednika Ferdinanda Markosa juniora. Očekuje se učešće skoro 300 ministara.

Brende je istakao da su pojedine delegacije zatražile da se imena njihovih članova ne objavljuju u javnosti iz bezbjednosnih razloga.

Švicarske vlasti ranije su saopćile da će tokom Foruma u Davosu biti raspoređeno do 5.000 pripadnika švicarske vojske radi pružanja logistike i obezbjeđenja učesnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.