54. IZDANJE

Sutra počinje Davos, najveći ekonomski forum na svijetu

Forum će trajati od 15. do 19. januara, a kao i prošle godine - glavna tema vezana je za klimatske promjene

Forum će trajati od 15. do 19. januara. Platforma X

H. J. I.

14.1.2024

U ponedjeljak, 15. januara 2024, obilježava se još jedan, 54. po redu, Svjetski ekonomski forum u Davosu. Događaj će, tradicionalno, okupiti poznate biznismene, direktore i predstavnike vlada širom svijeta.

Ekstremne vremenske prilike

Forum će trajati od 15. do 19. januara, a kao i prošle godine - glavna tema vezana je za klimatske promjene. U 2024. najviše će biti riječi o tome šta lideri mogu da učine u pogledu CO2 neutralnosti. Također, govorit će se o ciljevima za obezbjeđivanje hrane, vode i energije do 2050. godine.

- Evropa doživljava najtoplije januarske dane ikada zabilježene, a zajednice širom svijeta bore se sa ekstremnim vremenskim prilikama koje je pojačala klimatska kriza - rekla je Klara Marija Šenk, aktivistkinja ekološke grupe Greenpeace International, u izjavi uoči konferencije.

- U međuvremenu, bogata i moćna grupa u Davos stiže u ultra-zagađujućim, društveno nepravednim privatnim avionima, da razgovara o klimi i nejednakosti iza zatvorenih vrata - dodala je.

Jahte i privatni avioni

Dakle, čini se da će lideri biti na izazovu da "rasvijetle" i svoje odluke i navike u životu, uključujući davanje doprinosa zagađenju kroz velelepna plovila, avione, imovinu itd.

Recimo, nedavno se u žiži javnosti našao Džef Bezos zbog svoje impresivne jahte.

Zašto se toliko potenciraju privatni avioni?

Zato što važe za najveće zagađivače u današnjem transportu, piše Fox News. Naime, 10 puta su karbon-invanzivniji od komercijalnih letjelica i čak 50 puta u odnosu na vozove, prema podacima iz 2021. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.