NOVA FAZA

Zaokret u širenju koronavirusa

Problem je porast broja zaraženih izvan centra epidemije u Kini koji nisu jasno epidemiološki povezani

Stručnjaci pozvali na pojačan oprez. Agencije

I. K. / Avaz.ba

24.2.2020

Sve više zaraženih koronavirusom izvan Kine potvrđuje zabrinutost Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zbog opasnosti širenja epidemije, ocijenili su u nedjelju stručnjaci, pozivajući na pojačan oprez.

- Epidemija covida-19 doživjela je zaokret u posljednjih 48 sati. WHO i njegove zemlje članice moraju sada razmisliti o tome da sa strategije suzbijanja prijeđu na strategiju smanjivanja štete, to jeste ograničavanja negativnih posljedica daljnjeg prenošenja virusa - kazao je profesor Devi Sridar (Sridhar), voditelj programa "Upravljanje u zdravstvu" na medicinskom fakultetu u Edinburgu u Velikoj Britaniji.

Naime, problem je porast broja zaraženih izvan centra epidemije u Kini "koji nisu jasno epidemiološki povezani, nisu bili na putu niti u doticaju s osobama kojima je dijagnosticirana bolest". 



Italija: Naučnicima teško utvrditi tok zaraze "prvog pacijenta". Agencije

Tako su se posljednjih dana pojavila i razvila žarišta u Južnoj Koreji, Iranu i Italiji, gdje je u nekoliko dana zabilježeno gotovo 150 slučajeva, a 11 gradova je u svojevrsnoj izolaciji.

Slučajevi prijavljeni u Libanonu i Kanadi dolaze, najvjerovatnije, iz Irana.

Što se tiče autohtonog žarišta u Italiji, naučnicima je teško utvrditi tok zaraze "prvog pacijenta" s kojeg se virus proširio.

- Ono što se događa u Italiji i Južnoj Koreji moglo se dogoditi bilo gdje u svijetu - upozoravaju iz Edinburga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.