PANDEMIJA Danas zabilježen najveći porast broja zaraženih u jednom danu

Putin: Rusija može pobijediti koronavirus za manje od tri mjeseca

Vlasti u Moskvi najavile su da će ovog vikenda zatvoriti sve trgovine, osim prodavnica hrane i apoteka

Avaz.ba
26.03.2020 16:59

Vladimir Putin

Foto: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da zemlja može pobijediti koronavirus za manje od tri mjeseca ako brzo uvede oštre mjere, nakon što su vlasti već odlučile od petka ukinuti sve letove u Rusiju i iz nje. 

Vlasti u Moskvi najavile su da će ovog vikenda zatvoriti sve trgovine, osim prodavnica hrane i apoteka. Inače, Rusija danas bilježi najveći porast broja zaraženih u jednom danu i sada ih je ukupno 840.

To je ipak mnogo manje nego u drugim evropskim državama, ali je gradonačelnik Moskve rekao Putinu u utorak da broj stvarno inficiranih daleko nadmašuje službene podatke. 

- Definitivno ćemo izaći iz ove situacije. Nadam se da će se to dogoditi za dva-tri mjeseca - rekao je Putin na sastanku s poduzetnicima.

Ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je da se gradi 16 centara za oboljele, da će prvi biti dovršen do 30. marta, a ostali do 16. maja.

Od 28. marta do 5. aprila zatvaraju se sve trgovine i trgovački centri, osim apoteka i trgovina hrane. Neće raditi ni restorani i kafići, objavio je gradonačelnik Moskve.

Jedini izuzeci iz zabrane letenja bit će ruski avioni koji će iz drugih zemalja vraćati ruske građane i oni s posebnim dozvolama, priopćila je vlada.

Komentari

NA VRH