ALARMANTNO

Kod slijepih miševa otkrivena nova vrsta koronavirusa

Ispitane životinje pronađene su u državama na jugu zemlje, kao i na zapadnoj Himalaji

Još nema dokaza da bi novootkriveni koronavirus mogao da izazove bolest kod ljudi. Agencija

Avaz.ba

16.4.2020

Dok se svijet bori protiv pandemije koronavirusa, kod slijepih miševa koji naseljavaju Indiju, otkrivena je druga vrsta koronavirusa, otkrila je nova studija. Skoro 25 slijepih miševa bilo je pozitivno na testu na koronavirus nazvan BtCoV, javljaju lokalni mediji pozivajući se na studiju Indijskog savjeta za medicinska istraživanja (ICMR).

Ispitane životinje pripadaju dvjema vrstama takozvanih voćnih šišmiša. Pronađeni su u državama na jugu zemlje, kao i na zapadnoj Himalaji.

- Ovi koronavirusi šišmiša nemaju veze sa SARS-CoV2, odgovornim za pandemiju Covida-19 - rekla je Pragija Jadav (Pragya Yadav), naučnica iz Nacionalnog instituta za virusologiju (NIV) u Puneu i jedna od autora studije.


Ispitane životinje pripadaju dvjema vrstama takozvanih voćnih šišmiša. Agencija

Ona je objasnila da još nema dokaza da bi novootkriveni koronavirus mogao da izazove bolest kod ljudi. Međutim, vrsta šišmiša pteropus prethodno je bila pozitivna na virus nipah, od kojeg je tokom epidemije u Kerali 2018. umrlo 17 ljudi.

Covid-19 je, također, povezan sa šišmišima zbog svoje sličnosti sa virusima koji se nalaze u njihovom organizmu.

- Slijepi miševi se smatraju prirodnim rezervoarom mnogih virusa, od kojih su neki potencijalni ljudski patogeni - rekla je Jadav i dodala da je potreban kontinuirani aktivni nadzor da bi se otkrili novi virusi koji mogu potencijalno da izazovu epidemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.