NAUČNICI

Kinezi objavili koja temperatura može uništiti koronavirus

Virus je osjetljiv na toplinu, ali tek kada je duže od 30 minuta izložen temperaturi od 56 Celzijevih stepeni

Malo je vjerovatno da će koronavirus nestati. AFP

Avaz.ba

29.4.2020

Kineski naučnici tvrde da koronavirus nikada nećemo potpuno iskorijeniti, čime su se pridružili sve većem broju svjetskih stručnjaka koji kažu da će se virus vraćati sezonski, poput gripe.

Kako piše "Bloomberg", kineski naučnici tvrde da je malo vjerovatno da će koronavirus nestati na način kako je njegov "stariji brat" SARS nestao prije 17 godina s obzirom na to da se prenosi među ljudima a da ne izaziva pojavljivanje simptoma kod svih. Upravo ova grupa asimptomatskih pacijenata čini obuzdavanje epidemije mnogo težim, objavili su kineski znanstvenici na brifingu u Pekingu.

Kod SARS-a su zaraženi imali veoma teške simptome. Jednom kada su stavljeni u karantin, bolest se prestala širiti. Suprotno tome, u Kini se i dalje pojavljuje sve više asimptomatskih slučajeva koronavirusa, iako je epidemija dovedena pod kontrolu.

Ovo će biti epidemija s kojom ćemo živjeti još veoma dugo i vjerovatno će se pojavljivati sezonski - kazao je Jin Ki s kineske Akademije medicinskih nauka. 

Među naučnicima širom svijeta stvara se konsenzus da će virus biti veoma teško potpuno uništiti, i to uprkos strogim mjerama i karantinima širom svijeta, koji su zaustavili ekonomiju. Neki čak pozivaju da se dopusti da se virus kontrolirano širi među mlađom populacijom kako bi se stekao "imunitet krda", dok neki, poput Švedske, odbijaju uvesti stroge mjere i karantin.

Šanse da će se broj zaraženih drastično smanjiti tokom ljeta vrlo su male. AFP

I američki stručnjak Entoni Fači (Anthony Fauci) kaže da će se koronavirus, vjerovatno, vraćati sezonski.

Kineski naučnici tvrde, također, da nema dokaza da će se zaraza usporiti tokom ljeta.

Virus je osjetljiv na toplinu, ali tek kada je duže od 30 minuta izložen temperaturi od 56 Celzijevih stepeni. Vrijeme neće postati toliko toplo. Globalno gledajući, šanse da će se broj zaraženih drastično smanjiti tokom ljeta su vrlo male - kaže Vang Guikijang, šef Odjela zaraznih bolesti Univerzitetske bolnice u Pekingu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.