SVIJET

Premijer Rusije zaražen koronavirusom

Putin je to prihvatio, a poželio je Mišustinu brz oporavak

Mihail Mišustin. Agencije

Avaz.ba / Telegraf.rs

30.4.2020

Pažnju svjetske javnosti privukla je vijest da je premijer Rusije Mihail Mišustin zaražen koronavirusom.  

Predsjednik vlade, koji je sredinom januara na toj funkciji zamijenio Dmitrija Medvedeva, obavijestio je prvog čovjeka Rusije Vladimira Putina da mora da odstupi od funkcije i bude u samoizolaciji, te je predložio šefu države da v. d. premijera bude njegov zamenik, Andrej Belousov.

Putin je to prihvatio, a poželio je Mišustinu brz oporavak.

Belousov, inače doktor ekonomije, rođen je 17. marta 1959. godine, a diplomirao je ekonomiju na državnom Univerzitetu u Moskvi.

Od 1981. do 1986. godine Belousov je bio istraživač u laboratoriji za “čovjek-mašina” sistema na Matematičkom institutu, a u periodu od 1991. do 2006. godine bio je prvi čovjek Instituta za ekonomske prognoze u okviru ruske Akademije nauka.


Mihail Mišustin. Agencije

Također, mediji navode da je od 2000. do 2006. bio spoljni savjetnik premijera Rusije, a zatim je dvije godine radio kao zamjenik ministra za finansije, ekonomiju i trgovinu, a od 2008. do 2012. godine bio je direktor za finansije pri Vladi Rusije.

Kada je Dmitrij Medvedev 2012. godine preuzeo funkciju premijera Rusije, imenovan je kao ministar za ekonomski razvoj, a 2013. postao je savjetnik predsjednika za ekonomska pitanja. Pošto je MIšustin zamjenio Medvedeva na mjestu premijera, Belousov je imenovan kao prvi zamjenik predsjednika Vlade.

Oženjen je i ima sina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.