ISTRAŽIVANJE

Majmuni mogu razviti imunitet na koronavirus

U jednoj od novih studija istraživači su zarazili devet majmuna koronavirusom, životinje nakon oporavka se nisu ponovo zarazile

Vakcina bi mogla biti učinkovita. Avaz

Avaz.ba

20.5.2020

Dva istraživanja provedena na majmunima čiji su rezultati objavljeni danas nude neke od prvih naučnih dokaza da oporavak od bolesti Covid-19 može rezultirati imunitetom od ponovne zaraze, što je znak da bi vakcina koja se razvijaju mogla biti učinkovita.

Iako su naučnici pretpostavili da bi protutijela koja proizvode organizmi kao odgovor na koronavirus mogla pružati zaštitu, do sada je bilo malo čvrstih znanstvenih dokaza koji bi tu tezu podržali.

U jednoj od novih studija istraživači su zarazili devet majmuna koronavirusom. Nakon što su se oporavili od Covida-19 istraživači su majmune ponovno izložili virusu, a životinje nisu oboljele.

Rezultati sugeriraju kako su majmuni "razvili prirodni imunitet kojih ih štiti od ponovne izloženosti", kazao je dr. Dan Baroč (Barouch), istraživač u Centru za virologiju i istraživanje vakcine na Harvard Beth Israel Medicinskom centru u Bostonu čije su studije objavljene u magazinu Science. 

- To je vrlo dobra vijest -  rekao je on.


Osam od deset vakcinisanih majmuna bilo je potpuno zaštićeno. Agencije

U odvojenom istraživanju on i njegovi kolege testirali su 25 majmuna kojima su dali šest prototipova vakcine kako bi provjerili hoće li ih štititi protutijela koja razviju u reakciji organizma.

Majmune i deset kontrolnih životinja su izložili virusu SARS-CoV-2, a nakon toga su kod svih kontrolnih životinja zabilježene visoke koncentracije virusa, dok je kod vakcinisanig majmuna, opažen "značajan nivo zaštite".

Osam od deset vakcinisanih majmuna bilo je potpuno zaštićeno.  Ove rezultate naučnici smatraju ohrabrujućim iako još ne dokazuju da i ljudi mogu razviti imunitet i koliko on može trajati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.