PROBLEMI Na mađarsko - srbijanskoj granici

Otkriven tunel za krijumčarenje migranata ispod žice

Ovo je treći podzemni prolaz ispod ograde koji su mađarski pogranični organi otkrili u posljednjih godinu dana na tom području

S.K./Avaz.ba

Spriječen ulazak 300 migranata preko vikenda

Foto: Agencije


Pteklog vikenda više od 300 migranata da ilegalno iz Srbije uđu u tu zemlju i u saradnji sa mađarskom vojskom, u blizini mjesta Morahalom, otkrila tunel ispod žičane ograde na granici.

Policija smatra da je tunel, visine 40 centimetara i dužine 24 metra, korišten za šverc migranata sa srpske na mađarsku stranu. 

Ovo je treći podzemni prolaz ispod ograde koji su mađarski pogranični organi otkrili u posljednjih godinu dana na tom području.

Nakon višemjesečnog zatišja zbog pandemije i zatvorenih granica, Mađarska od kraja maja ponovo bilježi veliki rast broja migranata koji pokušavaju da se ilegalno domognu EU, a samo protekle sedmice zabilježeno je gotovo 900 pokušaja nelegalnog prelaska.

Mađarski zvaničnici ponavljaju da Mađarska neće ukloniti ogradu na mađarsko-srpskoj granici, već će pojačati odbranu šengenskih granica kako bi onemogućili migrante da ilegalno uđu na teritoriju EU.  

Više o temi Mađarska

TRAGEDIJA
Mladi hrvač preminuo tokom treninga
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na