SVIJET Drama na nebu

Kineski lovci primorani da se udalje iz područja Tajvana...

Iz Tajvana mogu se čuti pritužbe da je tokom posljednjih mjeseci Kina intenzivirala vojne vježbe u blizini tog otoka

Avaz.ba

Kineski lovci primorani da se udalje iz područja Tajvana

Foto: Arhiv


Nekoliko lovaca kineske ratne avijacije u utorak je, poslije upozorenja, bilo primorano da se udalji iz područja Tajvana, saopćilo je tajvansko Ministarstvo odbrane. 

Ušavši nakratko u identifikacionu zonu protuzračne odbrane Tajvana, kineski lovci Su-30 verbalno su upozoreni, a avioni tajvanske ratne avijacije otjerali su „uljeze“, saopćilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Dok se iz Tajvana mogu čuti pritužbe da je tokom posljednjih mjeseci Kina intenzivirala vojne vježbe u blizini tog otoka, Peking tvrdi da one ne predstavljaju ništa neuobičajeno.

Vojne aktivnosti u tom području pojačale su i Sjedinjene Američke Države, koje su saveznik Tajvana.

Krajem maja, kineski premijer Li Kećang (Li Leqiang) rekao je, čime će, vjerovatno, pogoršati sve lošije odnose s Taipeijem, da će Kina poticati Tajvance da im se pridruže u protivljenju nezavisnosti Tajvana te da podržavaju ujedinjenje s Kinom.

  • Iz Tajvana mogu se čuti pritužbe da je tokom posljednjih mjeseci Kina intenzivirala vojne vježbe u blizini tog otoka

    Iz Tajvana mogu se čuti pritužbe da je tokom posljednjih mjeseci Kina intenzivirala vojne vježbe u blizini tog otoka

    Foto: Arhiv


Tajvanska predsjednica Caj Ingven (Tsai Ing-wen) prethodno je poručila da Tajvan nikada neće prihvatiti formulu „jedna zemlja, dva sistema“, po kojoj bi, poput Hong Konga, postao dio Kine uz autonomiju. 

Li je kazao da će se Kina „odlučno usprotiviti i spriječiti sve separatističke aktivnosti kojima je cilj neovisnost Tajvana“.

Kina će poboljšati politike i mjere kako bi potaknula razmjenu i saradnju s Tajvanom te kako bi zaštitila blagostanje stanovnika Tajvana, dodaje Li.

Tajvan, službenog naziva Republika Kina, priznaje samo 14 članica Ujedinjenih naroda i Vatikan, ujedno i najznačajniji međunarodni subjekt koji održava službene diplomatske odnose s Tajvanom.

Zemlje ne mogu imati službene odnose istovremeno s Tajvanom, koji Kina smatra svojim integralnim dijelom, i s Narodnom Republikom Kinom.

Peking ne odustaje od ujedinjenja Tajvana s Kinom, pri čemu ne odbacuje upotrebu sile.

Više o temi Kina

NOVA NORMALNOST
Tajvan kao uzor u borbi protiv pandemije

Više o:

Kina Tajvan
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na