PRESUDA

Prijeti mu višegodišnja robija: Bivši malezijski premijer proglašen krivim za pronevjeru

Današnja presuda u Kuala Lumpuru je bila test vladavine zakona u ovoj državi

Kuala Lumpur: Razak stiže na sud uoči izricanja presude. AFP

Avaz.ba

28.7.2020

Bivši premijer Malezije Nadžib Razak (Najib, 67) proglašen je krivim na prvom suđenju zbog skandala teškog više milijardi dolara, dvije godine nakon što je ova afera pridonijela padu njegove vlade, prenosi AFP.

Razak se suočava sa mogućom kaznom zatvora od čak više decenija nakon što je osuđen po svim tačkama optužbe u slučaju koji je povezan s pljačkom investicijskog fonda „1Malaysia Development Berhad“. Milionske sume iz fonda su potrošene u privatne svrhe, od kupovine nekretnina do skupih umjetnina.

Ogorčenje zbog ove pljačke igralo je veliku ulogu u šokantnom gubitku Nadžibove dugogodišnje koalicije na izborima 2018., a on je uhapšen i pogođen serijom optužbi nakon poraza. Današnja presuda je bila test vladavine zakona u Maleziji. Dolazi blizu pet mjeseci nakon što se Nadžibova stranka vratila na vlast kao dio koalicije, pa su promatrači razvoja događaja strahovali da bi to moglo utjecati na ishod slučaja. 


Tuga Razakovih pristalica nakon što je saopćena odluka suda. AFP

No, blizu 16 mjeseci nakon što je počeo proces, Viši sud u Kuala Lumpuru donio je presudu protiv Razaka koja je usmjerena na prebacivanje 42 milijuna ringita (približno 9,9 miliona dolara) iz bivše jedinice „1MDB“, „SRC International“, na njegove račune.

Uprkos žestokim protestima Razaka, sudija Mohamad Nazlan Gazali (Ghazali) proglasio ga je krivim po sedam optužbi s kojima se suočio.

- Nakon što sam razmotrio sve dokaze, smatram da je tužiteljstvo uspješno dokazalo slučaj - rekao je sudija.

Navedeni iznosi novca, uključeni u prvi slučaj protiv Razaka, mali su u usporedbi s onima u njegovom drugom i najznačajnijem suđenju, koje se fokurisa na navode da je on nezakonito pribavio više od 500 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.