SAZNANJA

Senator Varner: Strani neprijatelj nisu prestali sa pokušajima da ugroze američki izborni sistem

Iz izbornog štaba Džoan Bajdena stigla je potvrda da je tokom protekle sedmice bilo više registrovanih prijetnji i pokušaja hakerskih napada na njihove serveer

Džo Bajden. Agencije

Avaz.ba

1.8.2020

Američki obaveštajni izvori potvrdili su da vanjski, neprijateljski faktori pred predsjedničke izbore nastoje ugroziti privatnu komunikaciju „izbornih štabova, kandidata i drugih političkih figura u SAD-u“, isto kao i tokom kampanje 2016. godine.

AP izvještava da su zvaničnici iz američkih obaveštajnih struktura upozorili da strane službe agresivno šire dezinformacije s ciljem da unesu i prošire konfuziju u američko biračko tijelo, prenosi Tanjug. 

Iz izbornog štaba predsjedničkog kandidata Demokratske stranke i bivšeg potpredsjednika SAD-a Džoan Bajdena  (Joea Biden), stigla je potvrda da je tokom protekle sedmice bilo više registrovanih prijetnji i pokušaja hakerskih napada na njihove servere, ali bez detalja, jer se odgovorni u njegovom timu pribojavaju da bi bilo kakav detalj mogao biti neprijateljski iskorišten.

Ove godine izborni štabovi i stranački odbori redovno dobijaju izvještaje iz Nacionalnog centra za sigurnost i kontraobavještajna pitanja, čiji je direktor Bil Evanina (Bill) prošle sedmice dao neuobičajenu izjavu u kojoj je potvrdio da se „Rusija nastavlja miješati u američke izbore". 

Naglasio da Rusija nastoji oslabiti globalnu poziciju SAD-a šireći dezinformacije i podrivajući povjerenje građana Amerike u demokratiju. 


Mark Varner. Agencije

Međutim, Rusija nije jedina prijetnja jer i Kina i Iran pokušavaju utijecati na američku politiku, konstantno vršeći pritisak na američke političare i establišment, upozoravaju iz američkih obavještajnih struktura.

Prema riječima senatora Marka Varnera (Warner) iz Virdžinije, najuticajnijeg demokrate u senatskom odboru za obavještajna pitanja, strani neprijatelji "nikada nisu prestali sa pokušajima da ugroze američki izborni sistem" i da odnedavno primjenjuju neke nove taktike, drugačije od onih koje su koristili tokom kampanje za izbore 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.