BRZO I ODLUČNO

Kanada uzvraća udarac SAD-u nakon američkih carina na kanadski aluminij

Američke carine na kanadski aluminij trebaju stupiti na snagu 16. avgusta

Džastin Trudo i Donald Tramp. Agencije

A. Č. / Avaz.ba

8.8.2020

Kanada će za mjesec uvesti "recipročne mjere" vrijedne 2,3 milijarde eura kao odgovor na odluku Donalda Trampa (Trump) o vraćanju carine od 10 posto na kanadski aluminij, rekla je jučer potpredsjednica kanadske vlade Kristija Friland (Chrystia Freeland).

Ocijenivši Trampovu odluku "nerazumnom", Friland je rekla da će premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) u idućih mjesec dana održati "konsultacije o dugom, iscrpnom popisu (američkih) proizvoda koji sadrže aluminij." 

"Recipročne mjere" stupit će na snagu nakon tih konsultacija, dodala je na konferenciji.

Otava će na te "nepravedne carine" uzvratiti "brzo i odlučno": "za svaki dolar kojim Sjedinjene Države budu oporezivale kanadski uvoz, uzvratit ćemo jednakom carinom", rekla je potpredsjednica vlade.

- Nećemo pogoršavati stanje, ali se nećemo ni uzmicati - istaknula je, dodajući da je "aluminijska industrija važna za kanadsku privredu i da generira oko 10.000 radnih mjesta.

Američke carine na kanadski aluminij trebaju stupiti na snagu 16. avgusta. 

Vraćanje američkih carina događa se tek nekoliko sedmica nakon što je početkom juna na snagu stupio novi ugovor o slobodnoj trgovini (USMCA) između SAD, Kanade i Meksika. Potonji je zamjena za NAFTA-u (Sjevernoamerički ugovor o slobodnoj trgovini) potpisanu 1994. koji je jednoglasno ocijenjen zastarjelim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.