VELIKI PRITISAK

Da li će zbog trovanja Navaljnog Merkel kazniti Putina?

Stranka zelenih pozvala je kancelarku da zaustavi izgradnju gotovo završenog naftovoda od Rusije do Njemačke

Angela Merkel. Arhiv

Avaz.ba

5.9.2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel suočava se sa sve češćim pritiscima da okonča izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2 nakon što su njemački ljekari ove sedmice potvrdili da je ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni otrovan Novičokom, istim nervnim agensom vojne klase koji se koristio u napadu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

Stranka zelenih, koja je trenutno druga na anketama poslije Kršćansko-demokratske unije (CDU) Merkelove, pozvala je kancelarku da kao način kažnjavanja Moskve zaustavi izgradnju gotovo završenog naftovoda od Rusije do Njemačke.

- Ovaj otvoreni pokušaj ubistva od strane mafijaške strukture Кremlja ne bi trebalo samo da nas zabrine, već mora da ima i stvarne posljedice - rekla je Кatrin Goring-Ekardt, zastupnica Zelenih u Bundestagu.

Poziv su ponovili čak i neki članovi CDU-a, prenosi "Foreign Policy".

- Jedini jezik koji Vladimir Putin razumije je oštar jezik. Tim jezikom moramo da odgovorimo - rekao je Norbert Rotgen, član konzervativne stranke i šef parlamentarnog odbora za vanjske poslove koji je dugo otvoren protivnik zajedničkog projekta Nemačke i ruskog naftnog giganta Gasproma.


Navaljni je prošlog mjeseca avionom prebačen u berlinsku bolnicu, nakon što mu je iznenada pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu. Trenutno je u vještačkoj komi i stabilnom, ali kritičnom stanju. Njemačka vlada objavila je u srijedu da je Putinov neprijatelj otrovan novičokom, potencijalno smrtonosnim nervnim agensom razvijenim u sovjetskim laboratorijama. 

Nakon ove potvrde njemačkih ljekara, počeo je, kako je to rekao predsjednik njemačkih Socijaldemokrata (SPD) Norbert Valter-Borjans: "konkurs za ideju koje sankcije uvesti Rusiji“.

Tu se odmah nametnuo projekat Sjeverni tok 2 kojim bi već od sljedeće godine trebalo da iz jedne luke u blizini Sankt Petersburga, preko Baltika, do jedne luke na krajnjem sjeveroistoku Njemačke, bude dopreman zemni gas za tržište EU. Iza projekta većim dijelom ruska državna kompanija "Gasprom"

- Ako sada ipak dovršimo projekat gasovoda Sjeverni tok 2, to ne samo da će biti maksimalna potvrda i podrška za Vladimira Putina da nastavi sa ovakvom politikom, već i nagrada za njega - rekao je Retgen koji je i jedan od kandidata za nasljednika Merkelove.

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Kristijan Lindner je ocijenio da je projekat Sjeverni tok 2 "neodrživ“. 


- Režim koji organizuje ubistva trovanjem ne bi smio da bude partner za velike projekte, a to se odnosi i na projekte gasovoda - kazao je on. 

Situacija nikako nije jednostavna za Merkelovu. Ona je sve do prošle sedmice istrajno branila projekat, pa je prošlog petka, kada je Navaljni već prebačen u berlinsku bolnicu, ponovila da on mora biti završen. Neki kažu da je to zbog toga što je mjesto u kojem gasovod ulazi u Njemačku u njenoj izbornoj jedinici i to u dijelu zemlje u kojem je svako radno mjesto dobrodošlo.

Merkel već dugo ima čvrst stav prema Rusiji i nastoji da održi jedinstven stav Evropske unije o sankcijama Moskvi zbog njenog pripajanja Кrima 2014. godine. Istovremeno, Njemačka je izuzetno svjesna potrebe održavanja konstruktivnog dijaloga sa Rusijom oko hitnih međunarodnih pitanja poput ratova u Ukrajini i Siriji i spiralnog u Libiji. 


Sjeverni tok 2 je već dugo predmet polemike na obje strane Atlantika. Kancelarka je do sada uspješno branila taj projekt od napada iz Bijele kuće, jer od dolaska Donalda Trampa na vlast, Vašington vrši ogroman pritisak na sve strane koje učestvuju u izgradnji gasovoda sa ciljem da se projekat sabotira. To bi, na kraju krajeva, značilo i više američkog gasa za tržište EU.

Njemačka kancelarka do sada nije bila usamljena u odbrani tog od samog početka spornog projekta, podsjeća "Deutsche Welle". Manji koalicioni partner u vladi, Socijaldemokrate, od samog početka stoje iza projekta. Jedna od najvažnijih osoba u toj rusko-njemačkoj saradnji je Gerhard Šreder, bivši socijaldemokratski kancelar i veliki prijatelj Vladimira Putina koji je 2016. postavljen na čelo nadzornog odbora. 

List "New York Times“ iznosi zanimljivu opciju koja bi Merkelovoj omogućila da ukloni pritisak Vašingtona ona bi mogla da zaustavi izgradnju Sjevernog toka 2 i da za sve to okrivi Moskvu. Ipak, u analizi se istovremeno iznosi i pretpostavka da se to ipak neće dogoditi zbog više razloga. 

Jedan je očigledno ekonomski, zbog zavisnosti EU od ruskog gasa, dok je drugi političke prirode. I pored svih trenutnih kriza, od kojih je ona u Bjelorusiji samo posljednja u nizu, Berlinu i Briselu je stalo da u Moskvi imaju nekog sa kim mogu da razgovaraju. „New York Times“ podsjeća i na mnoga druga politička ubistva koja su navodno orkestrirana iz Kremlja i oko kojih se dizala medijska buka – ali na kraju nisu imala nikakvih posljedica po odnose Moskve i Berlina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.