ENERGETSKI PROJEKAT

Njemačka i Rusija spremne dovršiti "Sjeverni tok 2"

Amerikanci, za sada, prijete sankcijama firmama koje učestvuju u gradnji plinovoda

Njemačka i Rusija spremne dovršiti "Sjeverni tok 2". Arhiv

L. M. / Fena

6.12.2020

Američki Kongres prijeti novim sankcijama kompanijama koje grade Sjeverni tok 2, ali uprkos tome, Njemačka i Rusija su izgleda riješile konačno završiti ovaj gigantski energetski projekat, prenose agencije pisanje Deutsche Wellea (DW).

Ipak, u dogovoru koji su postigle američke demokrate i republikanci, ostavlja se mogućnost da se konsultiraju s evropskim državama koje su povezane s gradnjom plinovoda.

Pitanje je šta bi takve konsultacije donijele, jer, iako Kongres isključuje mogućnost sankcija Njemačkoj i njenim zvaničnicima, proširena je lista firmi koje bi se mogle naći na udaru.

Amerikanci, za sada, prijete sankcijama firmama koje učestvuju u gradnji plinovoda, a uskoro bi se, kako dodaje DW, na meti mogle naći firme koje, naprimjer, grade ili osiguravaju brodove ili izdaju cetifikate za upotrebu plinovoda.

Ostalo je samo da odlazeći američki predsjednik Donald Tramp (Trump) potpiše prijedlog zakona kako bi on stupio na snagu.  U konzorciju Sjeverni tok 2 AG kažu da ne žele spekulirati o "tekućoj proceduri" u SAD-u. 

- Podsjećamo na saopćenja Evropske komisije u vladama država Evropske unije u kojima se sankcije SAD-a označavaju kao kršenje međunarodnog prava - rekli su u toj kompaniji za DW.

Šefica EK-a Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) je u novembru označila američke sankcije kao "neprihvatljive", podsjeća DW.

Gradnja plinoovoda je zaustavljena prije oko godinu dana, i to pred sam završetak projekta.

Tada je SAD zaprijetio sankcijama firmama koje specijalnim brodovima polažu podvodne cijevi, nakon čega je švicarska firma povukla oba svoja broda.  Ipak, misteriozna najava krajem novembra podgrijala je nade da bi se izgradnja mogla nastaviti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.